Stein Inge Holstad begynte helt tilfeldig med for ti år siden. Etter å ha drevet med vektløftning i mange år, følte han seg litt ferdig og ville gjøre noe annet.

Da endte han opp på crossfit-senteret i Åsane, og det var absolutt ikke kjærlighet ved første økt.

– Jeg tenkte halvveis inn i økten at dette ikke var noe for meg, forteller Holstad.

Hvorfor han valgte å komme tilbake, er han den dag i dag usikker på.

– Jeg husker fortsatt hvor jævlig jeg synes det var med og , ler han.

Sikret både VM-medalje og Karoline

Men 32-åringen har alltid likt å utfordre seg selv, og etter noen økter kom kjærligheten for crossfit sakte, men sikkert.

En økt ble kjapt til seks i uken med en varighet på to til tre timer. De siste årene har Holstad deltatt i flere NM og tatt bronse i VM.

– Det har roet seg litt med antall økter etter jeg ble pappa i februar, jeg ligger på omtrent fire i uken nå.

For det var ikke bare kjærlighet for sporten han fant på senteret.

Holstad møtte også sin samboer Karoline Lynga, og i motsetning til crossfiten var det kjærlighet ved første blikk.

– Han var instruktør på et vektløftningskurs, og da var det gjort for meg, sier Lynga og ler.

Selv har hun drevet med sporten i mange år, men ga seg med konkurransebiten for noen år siden. Nå har paret vært kjærester i syv år og fått lille Ella.

– Det har blitt litt mindre trening etter at hun ble født, men jeg trener fremdeles mye crossfit selv om jeg har gitt meg med konkurranse, forteller hun.

Skal kjempe i NM

Holstad driver fortsatt med konkurransene, og når BA snakker med ham holder han på å pakke for avreise til Sandnes. Der skal han, sammen med over hundre andre, delta i det BA-sendte norgesmesterskapet i functional fitness.

– For en tilskuer ser det helt likt ut som crossfit, men functional fitness er under Norges idrettsforbund og har seks standardiserte øvelser. Crossfit kan variere i innhold, og er også et beskyttet varemerke. Derfor heter idrettsgrenen functional fitness, forklarer Holstad.

I løpet av tre dager i helgen, skal deltakerne i Sandnes altså konkurrere i seks ulike øvelser, hvor alt fra maksløft til utholdenhet skal testes.

– Først er det en utholdenhetstest, så er det en øvelse som egentlig er en blanding av alt, både utholdenhet og styrke. Den tredje øvelsen er «skill», da går man typisk på hendene eller andre gymnastikkøvelser. Så er det kroppsvekt, da kan øvelsen være pullups, forteller Holstad – og fortsetter:

– Den femte øvelsen kalles power. Det er litt som en sprint, da holder vi som regel på eksplosivt i to minutter. Det hele avsluttes med en styrkeøvelse, da går det som regel i maksløft i ulike øvelser.

Sistnevnte er Holstads favoritt. Selv etter ti år har han ikke lært seg å elske den rene kondisjonsdelen.

– Det er vanskelig å si hva målet er, kanskje en topp 20-plassering, sier han om det kommende mesterskapet.

Du kan se Holstad og 16 andre utøvere fra Bergen Functional Fitnessklubb konkurrere i NM på BA. Da trenger du et Alt+-abonnement.