Gå til sidens hovedinnhold

Åshild Aarø startet veldedig organisasjon i Laos

– Jeg tenkte at jeg ikke kunne dra fra Laos før jeg hadde forsøkt å hjelpe, sier Åshild Aarø (25).

Artikkelen er over 2 år gammel

I 2015 bestemte Åshild Aarø seg for å dra til Sørøst Asia for å jobbe som frivillig.

Tre år senere sitter hun og forteller om Aay's Village. En veldedig organisasjon hun er leder for, og som hun selv startet sammen med Eirik Friele Langeland (26), Mari Abrahamsen (25) og Aay Sinthala (25)

– Alt startet med at vi møtte Aay. Han hadde en historie som virkelig rørte oss, sier Aarø.

Aay Sinthala vokste opp i en etnisk gruppe i jungelen i Laos, som levde av naturen. I 2009 fikk det en brå slutt.

– Myndighetene tvangsflyttet totalt 17 stammer, for å lage en demning for elektrisitet. I deres nye område var det ikke dyrkbar jord, eller mulighet for å drive jakt og fiske, forteller Aarø og konstaterer:

– De 17 stammene hadde forskjellige levesett og religion, og måtte finne en måte å leve i samhørighet. Dette samtidig som de måtte lære seg en ny måte å leve på.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Brutte løfter

– Stammefolket måtte tilpasse seg det moderne livet og utdanne seg, skaffe seg betalt jobb og bruke penger som valuta. Det så vi var vanskelig når det var så få muligheter i landsbyen, sier Aarø og understreker:

– Det er ikke menneskelig å bare slenge folk rundt. De ble lovet mye, men myndighetene fulgte ikke opp. Blant annet risrasjoner i fire år, som de aldri fikk, sier hun fortvilet.

Hun dro selv for å se forholdene.

– Aay inviterte oss til landsbyen sin for at vi kunne se selv hvordan det var.

I landsbyen var det en tydelig og forståelig skepsis til fremmede.

– Da vi kom dit, løp barna først skrikende bort fra oss. Vi var noen av de første europeerne de hadde møtt. For dem så vi store, hvite og skumle ut, mimrer Aarø og legger til:

– Etter en stund ble de mer vant til oss og vi fikk bli kjent med dem. De er utrolig smilende og gavmilde folk, sier hun og forteller:

– De hadde ikke mye selv, men ville så gjerne dele maten sin med oss. Barna var kreative, og brukte det de hadde for å skape lek. De brukte flip floppene sine og en nøtt til å spille tennis.

Aarø ble oppgitt av den urettferdige situasjonen menneskene befant seg i.

– Vi møtte så mange fantastiske mennesker som ikke hadde noe. Potensialet var der, men mulighetene manglet.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Ville satse på barna

– Vi bestemte oss for at vi ikke kunne dra fra landsbyen uten å prøve og hjelpe, sier Aarø og forteller:

– Vi dro til landsbyhøvdingen og politisjefen, og spurte hva de trengte av ressurser. Svaret vi fikk var enstemmig; utdanning.

Det var et felles ønske om å skape muligheter for de unge og en bedre hverdag.

– Tanken var den at hvis flere fikk utdanning, ville flere ha kompetanse og det kunne skapes arbeidsplasser i landsbyen.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Tok saken i egne hender

– Vi kontaktet større organisasjoner, men vi fant ut at det beste var å ta saken i egne hender, forteller Aarø.

– Ved å stå ansvarlige og styre alt selv, kunne vi gjøre arbeidet mer effektivt og være sikre på at alle midler går uavkortet til folket i Laos.

I 2016 ble Aay's Village registrert som norsk ideell organisasjon og en skole ble åpnet.

– Vi fikk leie et hus for 12 000 kroner for ett helt år, så da var skolelokalet sikret. Vi brukte egne oppsparte midler og ressursene vi har tilegnet gjennom studier, forteller Aarø.

Hun er nå ferdig med bachelor i økonomi og tar fag ved UiB. Venninne og medstifter Mari Abrahamsen har studert pedagogikk, engelsk og menneskerettigheter.

– Jeg bruker mellom to til tre timer på organisasjonen daglig, men verken jeg, eller noen andre tar ut lønn. De eneste som får noe betalt er lærere som vi har ansatt lokalt, sier Aarø.

Behovet og læreviljen til de unge i landsbyen, har vært til stedet fra dag én, mener hun.

– Vi tenkte først å ha 25 elever, men da vi åpnet skolen sto det rundt 100 forventningsfulle barn utenfor. Det var tydelig fra første stund at dette var noe de ønsket.

Støttet av Kavlifondet

Senere ble Kavlifondet en av støttespillerne til Aay's village.

– De er vår ryggrad. Vi har ideene og arbeidsgleden og de har ressursene som muliggjør det, sier Aarø og forteller videre:

– Med midler fra Kavlifondet kunne vi introdusere Learning Lab: digitale nettbrett med pedagogiske apper som gjør det lettere for barna å lære engelsk og IT.

Det offisielle språket blant de nærmere 7 millionene som bor i Laos er Lao, men engelskundervisningen er det stor begeistring for.

– Elevene ser på engelsk som en mulighet for å kommunisere med blant annet turister og lettere få seg jobb, sier Aarø og mimrer:

– Det var unikt å se første gangen barna kom inn og fikk bruke nettbrett. Gleden var enorm, og de skjønte at det var noen som virkelig brydde seg om dem og deres læring, sier Aarø smilende og legger ydmykt til:

– Jeg er ingen lærer, men jeg kjente at det var enormt givende å gi barna et verktøy som de kan lære mye av. 

(Saken fortsetter under bildet)

 

Resirkulering i jungelen

I Norge har plast og gjenvinning vært et høyaktuelt tema i 2018. Dette fokuset ville Aarø viderebringe til Laos.

– Det er ingen system for plastgjenvinning i Laos, men i sommer innførte vi systemet med Ecobricks, sier hun og forklarer:

– Da tar man brukte flasker og fyller dem med plastsøppel. Når flasken er fylt, kan den brukes som en byggekloss. De kan så levere det inn til oss og motta penger for plastikken.

– Målet er å ha et lokalt team som jobbet på gjenvinningsanlegg hos oss. Der plast samles inn og smeltes om, så de lokale kan selge de resirkulerte produktene, sier Aarø og konstaterer:

– På den måten kan arbeidsplasser og kjøpekraft skapes lokalt.

(Saken fortsetter under bildene)

 

 

Frivillige fra hele verden

Nå går 150 barn på kveldsskolen mandag til fredag. Folk fra hele verden kommer for å gi dem kunnskap.

– Det er mange som har kommet for å jobbe som frivillig hos oss. Mange engasjerer seg også etter endt opphold og hjelper oss videre.

– Hvorfor ønsker mange å bruke tid på å hjelpe andre?

– Det er en verdi i å hjelpe andre, og bruke sine ferdigheter til at andre skal få det bedre. Det gir en god følelse.

– Hvordan blir veien videre for Aay's Village?

– Jeg håper at vi kan hjelpe enda flere med utdanning og med miljøet i Laos, og at flere blir med å hjelpe, sier bergenseren og oppfordrer:

– Tenk på alt det ubrukte potensialet bare i Norge. Så mange høyt utdannede mennesker og spennende bedrifter, som har evner og ressurser de kan bruke til å hjelpe andre.

Kommentarer til denne saken