– Jeg har feiret Newroz (kurdisk nyttårsfeiring, journ.anm.) hele livet. men jeg tror aldri det har vært så mange her!

16 år gamle Melissa Altinpinar er kledd opp til fest. Det er også de rundt 500 andre oppmøtte. I Frøyahallen glinser det i gull, glitter og silke.

De fleste kvinnene er kledd i tradisjonelle folkedrakter, det gjør også noen menn.

Ikke bare er det i følge kurdisk kalender blitt år 2722, men for første gang på to pandemiår kan man samles og danse sammen. Da må man bruke anledningen til å vise seg frem.

Venninnen til Melissa, 17 år gamle Ann Kristin Hadsel, har fått låne en tradisjonell kjole. Dette er første gang hun er med på kurdisk nyttårsfeiring.

– Det er veldig kjekt her!

Se bildeserie fra festen:

Bildeserie

Se bildene fra kurdisk nyttårsfeiring

Sanger om frihet

Rundt oss danser flere hundre festdeltagere i ring, mens resten følger med fra stolradene.

Unger løper i alle retninger, det er ikke så lett å danse pent på linje når det finnes fristelser som klatreveggen like ved.

Fra scenen synger den berømte kurdiske artisten Hozan Kawa sanger om frihet, kjærlighet og motstandskamp.

Den kurdiske festen handler vel så mye om kampen for et fritt Kurdistan, som det handler om samhold og lokalsamfunnet.

I år er det Kurdisk demokratisk samfunnssenter, som nylig har stiftet en forening i Bergen, som inviterer til den store festen.

Se video fra feiringen:

– Vet du, jeg kom alene til Norge som 15-åring og skjønte ikke et ord norsk. I Bergen var jeg første gang på slutten av 80-tallet, da jeg traff en bergensjente som jeg reiste til. Ungdommelig kjærlighet, hva kan jeg si? Forholdet tok slutt, men jeg kom tilbake til Bergen, ler Halil Altinpinar.

Onkelen til Melissa er nå godt bosatt her i byen, med både barn og barnebarn.

– Det er viktig å samle det kurdiske miljøet her i Bergen, vi formidler at vi er sammen og at vi er ett folkeslag, uansett hvor man kommer fra. Newroz representerer fred og oppreisning.