Gå til sidens hovedinnhold

Sin egen supporter

Han lever av å underholde andre. Privat kjemper Tommy Sulen sin egen ensomme kamp.

Artikkelen er over 5 år gammel

– La det være helt klart: Dette må ikke bli et trist og trasig intervju. Jeg er fortsatt entusiastisk. Jeg er evig optimist, sier han og henter gitaren.

– Jeg var på et låtskriverkurs før jul. Det resulterte i denne sangen, som jeg skrev sammen med et par av de andre, sier han og stemmer i:

«Men eg vet at livet løser seg,

skuten er på utrygg grunn

det har den faktisk vært en stund

eg har alltid vært en optimist

selv om timen kan være trist

den som smiler, ler alltid sist».

 

Diagnosen

Entertaineren, Fyllingen-supporteren og bergenspatrioten Tommy Sulen fikk livet snudd på hodet for drøye ni år siden.

Senhøsten 2006 må Tommy Sulen gjennom to operasjoner. Diagnosen er angina pectoris. Blodårene til hjertet er blitt for trange og det blir satt inn to stenter for å bedre blodtilførselen.

19. desember er han til kontroll på Haukeland universitetssykehus i anledning et forsøksprosjekt der han er med og tester ut en ny medisin.

 

Alt er i sin skjønneste orden. Glad og fornøyd kjører han ut på hytten vest på Sotra for å ordne noen småting før julefreden senker seg.

Vel fremme ringer mobiltelefonen. Det er den samme legen på Haukeland som forteller at etter at de hadde snakket sammen for noen få timer siden, har han mottatt svar på noen prøver som var tatt tidligere.

Resultatene gir grunn til sterk bekymring. Det er fem dager til julaften. Tommy Sulen har fått beskjed om at sannsynligheten for at han er alvorlig syk – ja, den er stor.

Vendepunktet

– Hvordan jeg reagerte? Jeg fikk sjokk. Jeg kunne ikke tro det. Julen ble vanskelig. Så fikk jeg i tillegg lungebetennelse og måtte legges inn på Haukeland like over nyttår.

Den endelige diagnosen for hva som i tillegg feilte ham, kom 1. februar 2007.

– Det var det store vendepunktet, sier han.

– Da fikk jeg vite hva det var. Etter over en måned med usikkerhet, kom svaret.

Myelomatose. Benmargskreft. Gradert i gruppe fire av kreftsykdommene, som er den verste gruppen. En sykdom som gradvis bryter ned hele immunforsvaret ditt.

– Kan bryte ned immunforsvaret ditt. Med vekt på kan, understreker han, og forklarer viktigheten av slike «vendepunkter» i tanke og språk, som igjen er med på å styre det i en best mulig oppbyggende retning.

– Jeg ble også fortalt av legen at jeg bare kunne leve i åtte til ti år til. Slike føringer fra en lege, kan ha stor påvirkningskraft på noen.  Jeg kunne enten innfinne meg med legens dom – kanskje det er derfor det heter syk-dom, undrer han smilende.

– Eller jeg kunne lytte til optimismen i meg, og anke legens dom. Der og da bestemte jeg meg for å ta opp kampen. Jeg skulle fighte tilbake. Det ville være det beste valget for min familie og meg.

Kraftig opplest

Det løftet har han holdt. Tommy Sulen gikk til oppgaven med alt han hadde.

– Jeg er kraftig opplest, smiler han.

– Jeg kastet meg over alle bøker og artikler som kunne gi meg kunnskap, som kunne gi meg tro og håp. Jeg er ikke interessert i symptomer. Jeg ser bare etter løsninger.

– Sånn har det vært i alle disse ni årene etter at jeg fikk diagnosen.

– Jeg har lært mye. Som at du aldri må gi opp tanken på at du selv – i stor grad – kan påvirke din livssituasjon, sier han, og legger til:

– Sånn sett har diagnosen min vært både en velsignelse og en forbannelse – om det går an å si det slik.

Helt fra starten, 1. februar 2007, har Tommy Sulen gått sine egne veier for å bli frisk. Han ville unngå så lenge som mulig behandling med cellegift.

Han ville styre unna legemiddelindustriens medisiner, som er sammensatt av kjemiske stoffer og som har en del kjente bivirkninger.

– Jeg liker ikke begrepet «alternativ behandling». Jeg har mer sans for «naturens egne metoder». For meg ble det helt naturlig å finne måter å styrke mitt eget immunforsvar. Det var der kampen ville stå. Sånn er det fortsatt.

Veganer

Forebygging og styrking av immunforsvaret gjennom kosthold, trening og behandling ble Sulens metode.

Han ble veganer og spiste kun råvarer fra planteriket. Han satte i gang med styrketrening og begynte med yoga og meditasjon.

Tommy Sulen dro flere ganger til Kina og ble blant annet behandlet med akupunktur.

Han har to ganger vært i Brasil og møtt John of God, som skal ha helbredende evner og som mottar tusenvis av besøkende hver uke.

– Den siste gangen var jeg der i 23 dager. Det er utrolig å se hva John of God kan utrette. Det er et «spirituelt sykehus» og et sted som oser av kjærlighet.

– Men ingen garanti for å bli frisk?

– For meg er det mat for sjelen å oppleve John of God og bare være til stede hos ham. Det bygger meg opp, tar meg videre og tilfører noe positivt, mener han, og legger til:

– Sykdommen i kroppen min, den vil før eller senere forsvinne. Det er jeg overbevist om. Jeg er troende, det har jeg alltid vært. Men mest av alt tror jeg på godhet. Spesielt den oppbyggende og forfriskende effekten denne kraften har på oss som mennesker.

Soloplate

Entertaineren fra Fyllingsdalen er egentlig utdannet sykepleier, men har kun kort fartstid som en behandler av andres sykdommer og plager. Tommy Sulen sier at han erfarte gjennom musikken, underholdningen og sine foredrag at det kanskje hadde større effekt på mennesker enn kan klarte å oppnå i jobben som sykepleier.

Derfor har han spredd musikk og moro siden siste halvdel av 1980-tallet.

Kompisen Tron Jensen er fortsatt hans samarbeidspartner i prosjektet «Guttene», med flere plater og utallige konserter og skreddersydde forestillinger til firmafester, julebord, kurs og konferanser bak seg.

For et par år siden var han også klar med sin første soloplate, «Inviting Rain», som det var viktig for ham å fullføre.

Tommy Sulen har i alle disse årene med kreftdiagnosen også gått til kontroller på Haukeland universitetssykehus. Under arbeidet med soloplaten fikk han noen negative svar på blodprøver han hadde avlagt.

Den første beskjeden fra legen var at han måtte forberede seg på en tøff cellegiftbehandling.

– Jeg følte at det begynte å brenne litt under bena på meg. Jeg tenkte at tiden var knapp, at det hastet å få ferdig platen, minnes han.

– Så tok de nye prøver, og jeg fikk en telefon fra legen min om at det hadde snudd i positiv retning. Jeg hadde fightet tilbake.

– Kanskje var det homøopatiske medisiner og en nylig anskaffet avmagnetiseringsmadrass som var med på å styrke immunforsvaret mitt. Jeg tror det, sier han.

– Jeg er også overbevist om at vi som mennesker har store muligheter til å påvirke vår egen kropp og vår egen helsetilstand. Det er mye vi kan gjøre, og det ligger en enorm kraft der.

– Med positivitet, humør, trim, sosial omgang og god tankevirksomhet kan jeg styre meg selv til en solid emosjonell balanse.

Stamcellebehandling

Sykepleier Sulen er også klar på at det ene ikke utelukker det andre. «Skolemedisin» med tradisjonell behandling og mer naturlige metoder kan med fordel utfylle hverandre.

– Her trengs det samhandling og tilbud til pasientene om en mer helhetlig behandling. Metoder som organfunksjonell trening, helselaser, meditasjon og menneskets iboende kraft kan med fordel utnyttes langt bedre enn i dag. Noe som kan gi friskere pasienter.

 

– Som den evige optimisten jeg er, endret jeg i vinter mitt artist-firmanavn fra Tommy Sulen AS til Norsk Helsesystem AS. Håpet er at vi kan levere vår kunnskap og våre erfaringer inn til helsevesenet, for eksempel via foredrag og samarbeid.

Sulen forteller at mange med kreftdiagnose har henvendt seg til ham for råd og veiledning. Dette førte til at han var med på å starte en non profitt-forening som heter KRAFTforeningen.

– Målet er å gi gratis kurs, undervisning og støtte til personer med kreft og andre sykdommer. Et samarbeid her med Haukeland universitetssykehus hadde jo vært en drøm.

– Det er viktig at helsepersonell anerkjenner at den styrken, de ressursene og den kunnskapen vi som pasienter tilegner oss, er viktig i en behandlingssituasjon. Den kan bli glemt av både pasient og behandler, mener han.

Slektsstevne

Helt frem til sensommeren 2014, har Tommy Sulen klart seg uten stamcellebehandling og cellegift, som er vanlig for pasienter med myelomatose, benmargskreft.

– Så var jeg på et slektsstevne i Sogn og Fjordane. Etter tiltakende smerter over tid ble jeg akutt veldig dårlig og måtte innlegges på sykehus. Der var jeg gjennom en knalltøff behandling med uttak og tilbakeføring av stamceller og omfattende cellegift, forteller han.

– Men det viste seg også at jeg kom meg raskere gjennom behandlingen enn det som er normalt. Det er et tegn på at kroppen min responderte bra.

– Noe jeg mener også er et resultat av min egeninnsats når det gjelder positiv tankevirksomhet, kosthold, trening og kunnskap, samt bruk av ny teknologi, som en helselaser som styrket og renset blodet mitt underveis i behandlingen.

Separert

I over ni år har han levd med diagnosen. Når alt kommer til alt, er det en ensom kamp.

– Det er din diagnose. Det er du som må forholde deg til den, og leve med den fra minutt til minutt. Det er ditt liv det handler om, sier Tommy Sulen.

Han er nå separert fra konen, Lisbeth og bor for seg selv i en leilighet på Kråkenes. Barna Juni og Vetle er blitt henholdsvis 20 og 17 år.

– Vi har god kontakt, alle sammen. Det er selvsagt svært viktig for meg.

– Er du blitt en annen i løpet av de årene som er gått siden vendepunktet 1. februar 2007 da du fikk diagnosen?

– Jeg tror at jeg i bunn og grunn er den samme, men kanskje en «oppgradert» versjon av meg selv, ler han.

 

– Grunnfjellet mitt og verdiene er de samme, mener Tommy Sulen, som også arbeider med boken «Den uhelbredelige optimist», om sine erfaringer og opplevelser.

– Hvis denne reportasjen kan hjelpe bare ett menneske som har opplevd et slikt vendepunkt i livet, så er det verdt det. Da blir jeg glad. Det handler nemlig mye om glede og entusiasme.

– Og så må du «makse» litt i livet ditt.

– Jeg har mye ugjort, smiler Tommy Sulen.

Kommentarer til denne saken