I 2021 vant Kristian Blummenfelt olympisk gull i triatlon i Tokyo. Da gikk det nok endelig opp for mange publikummere hvor gode nordmennene var blitt i denne tredelte utholdenhetsidretten.

Nå håper Norges Triatlon forbund at en en verdenscup i Bergen skal bidra til enda større oppmerksomhet rundt sporten.

Koordinerer alle døgnbemannede tjenester

For å gjøre det, er de avhengige av et vellykket arrangement.

Det kan operativ leder ved Samfunnssikkerhetens hus i Bergen, Svein Erik Malkenes, bidra med.

– Her koordinerer vi alle kommunens 24/7-tjenester, sier han og viser oss inn i de høysikrede lokalene.

– Vi har vaktberedskap for vann og avløp og responssenteret som støtter ca 6000 brukere med trygghetsalarm, hjemmehjelpstjenester og GPS. Vi har folk som jobber med cybersikkerhet og IKT, og ikke minst har vi mulighet for å koordinere beredskapen mellom ulike de ulike aktørene.

Alt dette er samlet for å ha bedre samarbeid mellom de ulike etatene som sørger for beredskap. Det gir bedre oversikt når hendelser må håndteres raskt.

Skal lage folkefest: – Samarbeid er viktig

Denne helgen åpnet han dørene til vaktsentralen for entusiastiske arrangører av planlagte triatlon-konkurransen, som skal gå av stabelen 28. august.– Det som er bra med triatlon er at vi ikke trenger noen arena, sier president i Norges Triatlonforbund, Anette Brurås, til BA.

BA får en presentasjon av løypenettet og selve konkurransen, som skal finne sted i et konsentrert område i sentrumsområdene i sentrum

– Det er riktig, og når vi er ferdig ser det ut som om vi aldri har vært der, følger hovedansvarlig for konkurransen, Olav Kyrre Fjeld, opp.

– Samtidig betyr det at sikkerheten og samarbeidet med byens øvrige næringsaktører er viktig.

Triatlon

  • Multisport som består av svømming, sykling og løping, rett etter hverandre
  • Distansene varierer, rekkefølgen er lik
  • Ironman er et verdensmesterskap i de lengste distansene i triatlon, og avholdes årlig på Hawaii
  • Kvinner og menn konkurrerer i like distanser og også premiene er de samme.
  • Triatlon er en sport i vekst, både internasjonalt og her hjemme.
  • Bergenseren Kristian Blummenfelt er den første som har vunnet både VM og OL i samme sesong
  • I tillegg til Blummenfelt ser følgende løpere frem til å konkurrere på hjemmebane: Gustav Iden, Stine Dale, Vetle Bergsvik Torn og Casper Stornes

Sikkerhet først

Denne helgen er teknisk delegat Sander Verheuel fra World Triatlon her. Hans jobb er å inspisere løypenettet, både med tanke på gjennomførbarhet for utøverne, men ikke minst, med tanke på sikkerheten.


– Å ha et sånt senter, bare 100 meter fra konkurranseområdet, er jo helt ideelt sier nederlenderen, som har erfaring fra flere internasjonale idrettsarrangement bak seg.

– Vi er glade for innspill fra Sander, forteller Fjeld, som straks etter at arrangementet ble bestemt, fikk tilsendt en 346-siders arrangementsmanual, hovedsakelig i om sikkerhetshensyn fa det internasjonale forbundet.

Konkurransen begynner med 750 meter svømming i Vågen, før deltakerne skreller av seg våtdraktene og hiver seg på syklene mot Nordnes.
Her skal de gjennomføre en teknisk krevende løype på 5 kilometer, fire ganger.

– Blant annet ned her, sier Fjeld og viser til de skarpe svingene ned Tolbodallmenningen.Deretter skal de løpe gjennom en trasé som tar dem utover mot Sandviken før de vender ved Bontelabo. Løypen er på 2,5 kilometer og må løpes to ganger før målgang ved Skur 11.

Godt samarbeid med næringsaktører

– Vi skal sette opp 10000 meter med gjerder, forteller Fjeld. – Både for utøvernes og publikums sikkerhet.

– Men vi setter ikke i gang før etter butikkene har stengt på lørdag og vi kommer heller ikke til å selge mat. Vi har et godt samarbeid med Bergen Sentrum, sier Fjeld.Bergen begynner etter hvert å bli god på å arrangere folkefester ved idrettsarrangement.

– Sykkel-VM var en prøvestein for oss, sier operativ leder, Malkenes til BA. – Nå er vi glade for å kunne bidra til å øke sikkerheten ved slike arrangement, sier han, og forteller at de er i full gang med 17- mai-planleggingen.

– Og det må jeg få si, sier Fjeld, Samfunnssikkerhetens hus og Svein Erik har vært helt fantastiske.– Maken til imøtekommenhet og serviceinnstilling skal vi lete lenge etter!

Se også:
https://www.ba.no/apner-samfunnssikkerhetens-hus-unikt-for-bergen/s/5-8-1742813