Gå til sidens hovedinnhold

Vi elever vil ha hjemmeskole før jul

At elever skal være til stede de siste dagene før jul og dermed ikke kan feire jul med en kreftsyk mor eller nyoperert far, er ikke en prioritering vi kan stå for.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Situasjonen vi befinner oss i dette året er helt nytt terreng. Det er mange spørsmål som krever svar, og mange hindringer som må navigeres gjennom. En av disse er hvilke prioriteringer vi må bestemme oss for før jul. Vi elever ønsker muligheten til å feire julen sammen med vår nærmeste familie. Familie vi kanskje ikke har hatt sjansen til å møte på evigheter. Dette er dessverre ikke like lett å få til som de fleste av oss skulle ønske. Enda en hindring å ta stilling til ...

Grunnlaget for ønsket vårt om hjemmeundervisning før jul er basert på viktigheten av å kunne feire julen med våre nærmeste venner og familie. Julen er en viktig høytid for mange, og et lyspunkt i året hvor man samles som familie og tilbringe en stor feiring i hverandres selskap.

Mange sliter med ensomhet. Mange har ikke sett besteforeldrene sine på flere måneder. I tillegg er vi alle redde for å møtes av frykt for å smitte hverandre, spesielt de eldre.

Derfor mener vi at årets jul må prioriteres. Vi må sørge for at ingen må oppleve å feire julen alene, når vi allerede sliter nok med isolasjon og ensomhet i disse tider. Det er viktig for oss at folk ikke tolker saken vår som et forsøk fra oss elever på å skaffe oss noen ekstra «fridager», men som et forsøk på å skape et lyspunkt i det som har vært et bekmørkt år for mange, et forsøk på å vise omtanke.

Les også

18 nye smittetilfeller i Bergen. 14 skoler rammet av korona.

Vi har fått høre at det ikke er noe faglig grunnlag for å ha hjemmeskole, fordi statistikken viser til mindre smitte og en sannsynlig gul sone i videregående skoler før jul. Det er selvfølgelig viktig og helt nødvendig å høre på fagfolkene. De har tilgang på informasjon og andre synsvinkler som vi ikke har, men likevel velger vi å fortsette med saken vår.

Vi anerkjenner at slik situasjonen er per i dag, så vil vi være ute av rød sone i tiden før jul, men vi mener at risikoen for å ikke kunne feire med familien vår rett og slett ikke er verdt det. Å prioritere at elever er til stede de syv siste dagene før jul og dermed ikke kan feire selveste julaften med en kreftsyk mor, eller nyoperert far er etter vår oppfatning ikke en prioritering vi kan stå for.

Da vi hørte på onsdagens pressekonferanse at «regjeringen vil åpne opp for mer hjemmeskole til elever over 12 år», også på skoler med gult nivå, ble stemningen god. Om regjeringen mener at dette er et godt tiltak for elever fra 7.–10. trinn, ser vi ikke hvorfor det ikke skal gjelde oss, som bare er et par år eldre.

Hva skjer med de praktiske fagene da? Og alle vurderingene som kommer like før slutten av første termin? Vi vet at saken vår ikke er uten problemer. Å gjennomføre disse fagene og vurderingene blir vanskeligere hjemmefra enn om de ble gjennomført på skolen, men ikke umulig. Vi håper kun å gjennomføre hjemmeskole de siste få dagene før jul, noe vi mener er håndterbart.

Les også

Legevaktsjefen håper på mildere tiltak i julen: – Vi trenger litt hygge

Vi har erfart mye om hjemmeskole siden mars, og etter vår oppfatning er undervisningskvaliteten god nok til å utføre hjemmeundervisning selv med praktiske fag. At vi ikke får undervisningen helt slik vi ønsker i et fåtall dager er kanskje å foretrekke fremfor en ensom jul for både besteforeldre og barnebarn. Vurderinger og heldagsprøver er selvfølgelig også noe vi ikke skal overse. I kravene vårt elevråd sendte ut står det at «Når nødvendige heldagsprøver blir arrangert skal elever og lærere møte opp i klasserommet de har fått tildelt, fullføre prøven og dra vekk fra skolens område.» Det blir veldig vanskelig å fjerne risikoen for smitte totalt, men vi mener at vårt forslag vil bidra til å redusere smittefaren drastisk.

Vi ønsker hjemmeundervisning i forkant av julen for å forhindre spredningen av smitte som vil føre til en isolert jul for mange.

Vi ønsker å prioritere en jul med familien fremfor noen ekstra dager med fysisk skole. Spesielt i et år hvor vi bærer mange erfaringer om hvordan hjemmeundervisning kan utføres. Disse tider er vanskelige tider, men vi ønsker å gjøre det vi kan for å navigere elevene gjennom årets mange hindringer.

Kommentarer til denne saken