Gå til sidens hovedinnhold

Vi er bekymret for sårbare ungdommer

Artikkelen er over 1 år gammel

Ungdommer har krav på et tilbud om skoleplass i fylket, men det betyr ikke at skoleplassen de får er et reelt tilbud som alle kan benytte seg av.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som feltarbeidere i Utekontakten jobber vi med ungdommer som har ulike utfordringer. Noe som er krevende for flere ungdommer i disse dager er oppstarten på videregående skole.

Mange ungdommer både gruer og gleder seg til skolestart, men for noen starter skoleåret med skuffelse over ikke å komme inn på ønsket skole, og med et tilbud om skoleplass flere timer unna hjemmet.

Inntaket til videregående skole er en prosess i flere omganger gjennom hele sommerferien, fra begynnelsen av juli til siste inntaksrunde som i år var mandag 10. august.

Ungdommer med ungdomsrett har krav på et tilbud om skoleplass fra Vestland fylkeskommune, men det betyr ikke at skoleplassen er et reelt tilbud som alle har forutsetninger for å benytte seg av.

For noen ungdommer er det lovfestede tilbudet en skoleplass tre timers reisevei unna. Noen av våre ungdommer har til og med fått et tilbud om en skoleplass et sted hvor det ikke er mulig å pendle, da det ikke går buss tidlig nok om morgenen til å rekke første time.

Vi kan ikke forvente at alle ungdommer i 16-årsalder skal kunne pendle opp mot seks timer hver dag. Det er heller ikke et alternativ, eller tilrådelig, for alle å flytte på hybel som 16-åring. Dette kan det være mange gode grunner til, tenker vi fra vårt ståsted som sosialarbeidere.

Vi har gått gjennom informasjon på nettsidene til fylkeskommunen, hatt telefonsamtaler med inntakskontoret og ulike skoler i hele fylket og ikke minst snakket med mange ungdommer. Vi ser en praksis som bekymrer oss.

Praksisen hos Vestland fylkeskommune, hvor blant annet ungdommer fra Bergen hører innunder, er at dersom man har fått tilbud om plass på ønsket programområde/utdanningsprogram og takker nei til denne plassen, så mister man retten til skoleplass for gjeldende skoleår.

Les også

Læreplassene må sikres

Det vil si at om man er 16 år og har fått skoleplass i for eksempel Kvam når man bor i Fyllingsdalen, så har Vestland fylkeskommune gjort det de er pliktig til; de har gitt ungdommen et tilbud om skoleplass som de har lovfestet rett på.

Det som også ser ut til å være gjeldende praksis ifølge hjemmesidene til Vestland fylkeskommune, er at disse ungdommene heller ikke vil prioriteres dersom det blir ledige plasser i Bergen etter skolestart, om de har fått et tilbud om ønsket utdanningsprogram på en annen skole.

Vi som jobber med ungdom er bekymret for om dette er et godt nok tilbud og system for sårbare ungdommer. Betyr dette i realiteten at unge allerede har droppet ut av skolen før skoleåret har begynt? Hvordan vil dette påvirke deres fremtid og muligheter til fremtidig utdanning og arbeid?

Les også

La oss kjempe mer for drømmene våre

Kommentarer til denne saken