Etter en lang og trøblete pandemi kan endelig 400 danseglade mennesker fra hele landet innta gulvet, når Vinterdansen 2022 arrangeres på Scandic Hotell Flesland denne helgen.

Det hele blir arrangert av organisasjonen «Kom og Dans» som har dansemiljøer og klubber rundt i hele landet.

– Vi opplever mange flere tilreisende, nå er dansesuget her, sier leder for Kom og Dans Hordaland, Amund Storsveen.

I de fem salene blir det både svett og hett når kurs i alt fra salsa til linedance foregår gjennom hele dagen. En liten sniktitt avslører at det er folk i ulike aldre og nivåer i aksjon.

– Det er alt fra folk som har danset i 30 år til de som danser første gang. Det er par og de som kommer alene, her blir du ikke veggpryd. Dette er en sosial fritidsaktivitet for mange, og det å møtes for å danse er noe vi virkelig har savnet, smiler Storsveen.

Dansebaby

Med dans og skjebnen kan alt skje. Det kan Kristina Tufta (25) fra Kvam skrive under på.

For fire år siden flyttet Tufta til Bergen for å begynne på sykepleien. Hun ville gjøre noe aktivt, men er ikke glad i treningssenter.

– Mamma meldte meg på et swingkurs. Jeg dro dit alene og tenkte at jeg fikk bare ta det som det kom, forteller Tufta.

Hun ble bitt av basillen. På en påskedans hjemme i Kvam fikk hun høre at det var en kar der som var veldig flink å føre. De endte opp med å danse sammen hele kvelden, og det viste seg at de hadde danset sammen før på en dansekurssamling. Sambygdingene fant også ut at de hadde bodd 20 minutter unna hverandre i oppveksten, men aldri møtt hverandre før.

– Vi begynte å danse sammen hver torsdag, men det var ikke noe mer. Da jeg begynte i praksis på Haraldsplass dukket han plutselig opp i korridoren: han jobbet der. Da begynte ballen å rulle, ler Tufta.

Nå holder Tufta rundt den voksende magen. Dansen førte dem sammen, og snart kommer en ekte dansebaby til verden.

– Mange spør oss om vi vil flytte til Kvam, men det er i Bergen vi har dansemiljøet. Vi er ikke klar til å gi opp det som er en så stor hobby for oss begge to, smiler hun, og faller tilbake i armene på kjæresten Morten Koltveit (33). Han er kursinstruktør denne dansehelgen.

Fastingswing

«Kom og Dans» er størst på dans i Norge, og arrangerer både kurs, dansefester, dansecamper og dansereiser. De har også flere avdelinger i Danmark, på Island og Færøyene.

Organisasjonen baserer seg på Johan Fastings pedagogiske kurs, som har elementer fra ulik folkedansing i Norge, blant annet finnes en egen Fastingswing, som flere lærer seg denne helgen.

– Fasting har holdt på i 50 år og startet med swingkurs. «Kom og Dans» ble opprettet som et forebyggende prosjekt for barn og unge med bevilgninger fra Rusmiddeldirektoratet i 1983, med min mann Johan Fasting i spissen. Så har vi fortsatt med ulike prosjekter. Nå har vi avdelinger over hele landet der vi holder kurs i en rekke danseformer.

Det forteller kursinstruktør Sidsel Fasting, som legger til at hun er 66 år, og gjør akkurat som hun vil, mellom store slurker vann.

– Vi har hatt flere prosjekter og kurs for barn for å inspirere til god festkultur. Vi har lært hele Norge å danse, det er helt fantastisk.

Sidsel traff selvsagt mannen på – hold deg fast – swingkurs.

– Vi er skyldig i veldig mange forhold og barn, ler hun.


– Blir en livsstil

Et ansikt stråler. Det tilhører bergenseren Georg Genius (70), som er en av de 40 frivillige som arbeider på Vinterdans.

Genius forteller at det er deilig å endelig kunne møte andre og å utøve hobbyen han har dyrket i 30 år. Han pleier å være med på dansetreff både i Spania og USA.

– Det blir en livsstil, du er en del av en større dansefamilie, som brer seg verden rundt.

For ham er det både helsegevinsten, det sosiale og å ha det gøy når du danser, som er det viktigste.

– Det holder kroppen smidig og balansen i orden. Du går ut og danser fremfor å sitte hjemme i sofaen å spise deg tjukk, smiler han.

I dag skal han både ha salsakurs og danse når det er fest på kvelden.

Han trekker frem at de ikke er avholds i dansemiljøet, men at man stopper seg selv, for ikke å bli dårlig til å føre.

– Du oppdager hvor artig du har det uten alkohol og at den hindrer deg i å danse bra.