Vi har alle et ansvar for å hindre menneskehandel

– Minst 40 millioner mennesker er slaver i dag, skriver Lubna Jaffery. ARKIVFOTO: ANDERS KJØLEN

– Minst 40 millioner mennesker er slaver i dag, skriver Lubna Jaffery. ARKIVFOTO: ANDERS KJØLEN

Av

Det forplikter å bo i et privilegert og fritt land som Norge. Både du og jeg kan ta ansvar ved ikke å alltid spørre om hva som er billigst.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Våren har vært preget av sinne, frustrasjon og engasjement rundt debatten om rasisme. Drapet på George Floyd utløste demonstrasjoner over hele verden, også i Bergen. Rasismen som fenomen har direkte koblinger til slavehandel, der slavene ble betraktet som mindreverdige og ble berøvet sin individuelle integritet og frihet. Tanken om at mennesker som var svarte var mindre verdt, gjorde det mulig å selge dem som en vare. De var ikke frie og kunne eies av andre hvite mennesker.

Heldigvis ble slaveri forbudt etter den amerikanske borgerkrigen i 1865, men vi vet at rasesegregeringen fortsatte gjennom lovgivning helt frem til 1960-tallet. Vi må kjenne historien vår for ikke å gjøre de samme feilene om igjen. Dessverre så har vi som samfunn lært lite. Ifølge Kripos blir minst 40 millioner mennesker utnyttet til menneskehandel i 2016. Barn, kvinner og menn. De blir utnyttet til prostitusjon, billig arbeidskraft, ja til og med til salg av organer.

Torsdag 30. juli markeres verdensdagen mot menneskehandel. Selv om slaveriet er avskaffet, er de millioner av mennesker som hvert år blir kjøpt og solgt. Vår tids slavehandel skjer ved at mennesker kjøpes og selges i det skjulte, istedenfor på åpne markeder. Det skjer fordi det er stor etterspørsel etter billige varer og tjenester, og fordi noen tjener veldig mye penger på det. De kriminelle utnytter mennesker som er sårbare på grunn av fattigdom, gjeld, lav alder, eller mangel på utdanning og arbeid. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger, dekker ordet «slaveri» i dag en rekke brudd på humanitære rettigheter. I tillegg til tradisjonelt slaveri og slavehandel, omfatter overgrepene blant annet salg av barn, seksuelle overgrep av barn og bruk av bilder som viser dette. Barnearbeid, seksuell lemlestelse av jentebarn, bruk av barn i væpnet konflikt, gjeldsslaveri, handel med mennesker og med menneskelige organer og utnyttelse av mennesker til prostitusjon er også slaveri.

Det er lett å tenke at dette ikke er relevant for oss, og at det ikke finnes slaveri i Norge og i Bergen. I 2018 ble elleve personer siktet for grov menneskehandel i Bergen og Askøy. Vi har god kjøpekraft. Etterspørsel etter billige varer og tjenester skaper rom for utnyttelse til arbeid. Utnyttelse av sårbare mennesker skjer i en rekke sektorer, som bilpleie, oppussing, bygg- og anlegg, dagligvare, renhold, landbruk, eller til prostitusjon og seksuell utnyttelse. Tanken om at noen mennesker er verdt mer enn andre, lever i beste velgående. Hvis ikke hadde det ikke vært mulig å ta fra noen friheten, og utnytte uskyldige kvinner, menn og barn til arbeid og prostitusjon.

Det forplikter å bo i et privilegert og fritt land som Norge. Både du og jeg kan ta ansvar ved ikke å alltid spørre om hva som er billigst. Men å heller spørre om vilkårene til de som skal jobbe for deg. Får de betalt, og har de anstendige lønns- og arbeidsvilkår? Vi har også et ansvar for ikke å kjøpe sex. Menneskekroppen er ikke til salgs og kan ikke eies av et annet menneske.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags