Gå til sidens hovedinnhold

Vi må sikre læreplasser, også i krisetider

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I år har 20.700 ungdommer søkt om læreplass. Dette er et rekordhøyt antall og 350 flere enn i 2019. Dessverre gjør koronakrisen at færre bedrifter tar imot lærlinger. Høyreregjeringen har gjort for lite for denne gruppen og nå risikerer vi å miste tusenvis av fremtidige fagarbeidere. Det hadde vært en katastrofe.

I vår kunne vi lese om Tom-Patrick som gikk andre året på kokk- og servitør. Han fryktet at han ikke kom til å få læreplass på grunn av korona. Restaurantene han hadde søkt på var usikker på om det kom til å overleve og var derfor ikke villig til å ta imot lærlinger. Tom- Patrick var ikke alene om å ikke få plass. I mai hadde kun en av fire lærlinger fått læreplass, i tillegg var over 4000 lærlinger permittert.

Det er derfor på høy tid at regjeringen nå bretter opp ermene og fører en langt mer aktiv politikk for å sikre at alle får en læreplass.

Vi i AUF i Vestland mener at regjeringen nå bør gi et ekstratilskudd til de bedriftene som tar inn lærlinger under koronakrisen. Samtidig må man stille krav om at bedriftene har lærlinger nå man lyser ut offentlige anbud.

Vi vil også stille strengere krav til at kommuner og fylkeskommuner, slik at de også tar inn flere lærlinger. Vi mener at det skal være like naturlig for en yrkesfagselev å få en læreplass, som det er at en elev på studiespesialiserende kommer inn på vg3.

Vi vet at behovet for dyktige fagarbeidere bare kommer til å øke i årene fremover. Derfor gjør vi oss selv en skikkelig bjørnetjeneste dersom vi ikke klarer å gi alle yrkesfagselever en læreplass.

Les også

Læreplassene må sikres

Kommentarer til denne saken