MDG stemte mot da bystyret i fjor økte antallet cruiseanløp i havnen fra tre til fire skip. At både Rødt og SV prøver å fortelle en annen historie i flere BA-innlegg er underlig.

Heller enn å angripe MDG, som langt på vei er enige med Rødt og SV om cruise, må vi heller danne en felles grønn front for en bedre klima- og naturpolitikk.

Les også

Dette har ingen framtid

At MDG vil ha cruisebåtene vekk fra havnen handler om mer enn bare klimakonsekvensene. De svære båtene stjeler verdifull plass på kremtomter i sentrum som heller burde brukes til bolig, næring og park, og skipene tar også opp noe av den flotteste utsikten og vannspeilet i byen vår.

De mørke røykskyene er fremdeles helseskadelig for mange bergensere.

Ideen om en ekte bærekraftig cruisenæring er langt fra dagens virkelighet. Å bruke landstrøm som unnskyldning holder ikke når vi vet at det sjelden lar seg gjøre, driver opp strømprisene, og at det sløser med strøm i en tid hvor fornybar energi er en mangelvare.

Å gjøre Bergen til en cruisefri by er både bra for bomiljø i byen, og for utslippskutt. Det er synd at bare et mindretall i bystyret vil dette, og foretrekker å flikke rundt kantene.

Les også

Hvorfor gikk de ikke ut av byrådet selv?

Det letteste hadde derfor vært å sette seg på bakbeina når en ikke får gjennomslag for den beste politikken. Men skal vi få til klimatiltak og kutte utslipp må vi være samarbeidsvillige. Selv om MDG ikke har fått flertall for mindre cruise i denne perioden, er vi stolte av den klima- og naturpolitikken vi har gjennomført da vi satt i byråd.

MDG er det eneste partiet som har satt av varige midler til klima og natur i budsjettene, og vi har kuttet utslippene av klimagasser i perioden. Vi har satset på menneskevennlig byutvikling, flere lekeplasser og sørget for tidenes løft for vassdragsvernet.

Les også

Hvordan skal Rødt og MDGs sinne hjelpe på klimakrisen?

At utslippene fra for eksempel 2020 til 2021 økte rundt 1 prosent har å gjøre med utslipp fra luftfart, sjøfart og tungtrafikk, og manglende tiltak og lovhjemler fra regjeringen. Derfor har vi kjempet for nullutslippssoner, fossilfrie anleggsplasser, finansiering av kollektivutbygging og skroting av unødvendig motorveibygging.

Drømmesituasjonen for MDG er at vi ikke trenger verken Høyre eller Ap som samarbeidspartnere etter valget, derfor har vi bestemt oss for at det aller beste alternativet ville være en grønn blokk med MDG, SV og Venstre, med støtte fra Rødt. Det er fordi vi vil ha mest mulig gjennomslag for en mer klimavennlig, solidarisk og levende by.

Men når dette alternativet ser lite sannsynlig ut, velger vi å være åpne for samarbeid både med Ap og Høyre etter valget. Men det avhenger av gjennomslag for vår politikk for en mer menneskevennlig og solidarisk by og hvor sterke velgerne gjør oss på valgdagen.

På den måten kan MDG trekke de grå partiene i en grønnere retning. Vi samarbeider der hvor vi får mest gjennomslag.