Møteplasser og informasjon

– Vi savner samlingsplasser for ungdom, slik at vi slipper å sitte ute på Torgallmenningen. Møtesteder i sentrum, som ungdom vet om.

Vi har sett at Røde Kors holder til nedenfor Fløibanen, men vi vet ikke hva som skjer der, eller hvem det er for.

– Kjipt hvis det er for alle, og så er det ingen der!

De som har tilbud for ungdom bør henge opp plakater på skolene!

Hilsen Alyssa Pangilinan,

Ingrid Hammersland og

Kristin Hals

Svar: Hei, takk for informasjon. Røde Kors driver aktivitetshuset Fellesverket for ungdom i Strandgaten 92. Vi har åpent mandag, tirsdag og torsdag fra kl. 16.00 til 19.00 for ungdom mellom 13 og 19 år. Vi serverer mat hver dag og man kan for eksempel spille biljard, bordtennis, shuffle eller PlayStation. Dere er også hjertelig velkommen til å bare henge, høre på musikk og preike. Innimellom har vi skolebesøk her, slik at ungdom kan bli kjent med tilbudene våre – vi skal sørge for at flere skoler får den informasjonen.

Vi håper å se dere!

Hilsen Iselin,

Bergen Røde Kors

Kjipt

– Det er kjipt å betale 10 kroner for å gå på do! Det burde være gratis!

Jenter 17 og 18

Toaletter

– Jeg er helt enig i at offentlige toaletter bør koste noe, for rengjøring og papir koster, og alle vil helst komme til et rent toalett, med papir.

Hva betalingsløsninger angår, foreslår jeg at man har et system der man kan laste ned en app på mobilen og skanne en QR-kode og så har man betalt.

Prisen bør være 10 kroner. Ikke alle har bankkort, men mobil har de som regel.

Hilsen Unni

Butikker på Møhlenpris

– Jeg har den siste tiden sett to summinger som omhandler et ønske om en stor butikk på Møhlenpris.

Nei, takk! Vi har verdens beste butikker. Bunnpris, med sin utrolig trivelige betjening, og Joker Spilde, med en om mulig enda mer trivelig betjening. Det er alltid mulig å slå av en prat. Og de som jobber i butikkene bryr seg genuint om Møhlenpris. Butikkene er små, men de har absolutt alt man trenger.

En stor dagligvarebutikk vil trolig ødelegge både Spilde og Bunnpris. Og DET vil være en katastrofe for miljøet i bydelen. Heia Bunnpris. Heia Spilde!

Anne Lise

Musikk på kjøpesenter

– En misfornøyd kunde klager over at det spilles høy musikk med mye bass i stort sett alle butikker og kjøpesentre!

– Nå vet jeg ikke hvor denne summeren har vært i Bergen. Alle steder jeg handler, enten det er i et kjøpesenter eller en klesbutikk, er det rolig bakgrunnsmusikk. Summeren fore­slår at unge musikere, om de vil, kan legge av noen timer på sentrene med å spille fele, trekkspill og piano. Det syns jeg ikke er en god idé. Hvem skal betale dem? Skal denne kunden gjøre det? Jeg vil ikke høre fele eller trekkspill når jeg handler! Tommy Nilsen

Flink lege

– Jeg vil gi ros til revmatologisk avd. på poliklinikken. Der får man kjempegod oppfølging fra dag én. Legene er dyktige og flinke til å forklare pasienten på en måte som er forståelig. I tillegg så spør de om jeg er enig i behandlingsopplegget og at jeg føler meg trygg på at jeg får den beste behandlingen jeg kan få. Det er mange som har mye å lære av denne legen. En ung, men klok dame. Hun konfererte med sin overordnede der hun var usikker, og det er slik det skal være. Ingen leger kan alt. Men noen har et stort ego og dessverre så går det utover pasientene og kvaliteten på behandlingen. Det er mange som har mye å lære av denne legen. Til og med de med 30 års erfaring. Ingen må tro de er allvitende.

Hilsen Bente Randal

EM i friidrett

– I helgen ble Europamesterskapet i friidrett innendørs arrangert i Tyrkia og på medaljestatistikken står Norge på topp med 4 gull og 1 sølvmedalje.

Håper de som jobber med sport i Norge legger merke til det, eller er det bare fotballbriller de bruker?

Torstein Nesse

Svar: Hei Torstein! BA hadde saker på både Marcus Thomsen og Pål Haugen Lillefosse fra mesterskapet. Det var de lokale utøverne som var med i mesterskapet, og ingen av dem kom dessverre på pallen i dette mesterskapet. I løpet av helgen hadde for øvrig BA saker om alt fra fotball (siden du nevner det) og kampsport til skøyter og friidrett, så her er ikke fotballbrillene på hele tiden. Samtidig er fotballen den idretten desidert flest av våre lesere er opptatt av, og derfor bruker vi mest ressurser på den.

Med vennlig hilsen

Tormod Bergersen

Sportsredaktør, Bergensavisen

Byens beste

– Jeg gleder meg til sommeren. Til vi kan bade på «Kongen»! Kongen er den beste badeplassen fordi den er stor, har mye sol og det er alltid masse folk!

Maja

Store forskjeller

– I en rapport om Omfang av vold og overgrep i den norske befolkning som nylig ble fremlagt, går det frem at hele 23 prosent av norske kvinner har vært utsatt for enten voldtekt ved makt eller tvang, for sovevoldtekt eller overgrep før de fylte 13 år. Og nesten en av fire kvinner har opplevd å bli voldtatt. En lignende undersøkelse fra 2014 viste at nesten en av ti kvinner hadde opplevd å bli voldtatt. Altså en økning fra ni til 14 prosent.

I en annen rapport om kvinnehelse, Store forskjeller, som også nylig ble lagt frem, heter det at kvinnehelse har lav status, kvinnelidelser blir mindre forsket på og får mindre penger. Og selv om våre politikere er opptatt av temaet, når det ikke ut i helsetjenesten. Kvinners stemmer får lite gjennomslag. Det ser en mellom annet når det gjelder nedlegging og sentralisering av fødeavdelinger og fødestuer. Det å ta på seg å bringe slektene videre og de situasjoner som følger med, kan se ut som å være lite påaktet.

Likestillingskampen gjennom mange år, som blant annet har medført at store deler av jentene har tatt høyere utdanning i motsetning til guttene, som har sakket akterut. Noe som har ført til at jentene i stadig større grad har trådt inn på mennenes domene gjennom tidene. Ikke alle har tålt det like bra, kan det se ut som. Men kvinner utgjør tross alt halvparten av befolkningen. Kanskje kan denne utviklingen ha ført til at «de tapende mennene» har måttet ty til sitt sterkeste fortrinn, nemlig sin fysiske overlegenhet i forhold til svakere kvinner og barn. Og at det generelt er blitt mer vold i samfunnet, ikke minst i film og media, og slik kommer mer inn i hverdagene våre.

Nå er ikke vold mot kvinner noe nytt. Det har pågått gjennom alle tider. Men at det i løpet av bare åtte år skulle øke fra ni til 14 prosent, forteller kanskje om større toleranse, likegyldighet eller avmakt blant menn, som må komme til uttrykk. Både ved voldtekt og ved den lave status kvinnehelsen har fått. At forskning på legemidler og sykdommer stort sett har foregått på og av menn. Og fremdeles rår mannemakten i verden.

Helga Kleiva Pedersen

forfatter,

tidligere journalist og redaktør

Les flere summetoner her: Barnehager er ikke en oppbevaringsplass