Gå til sidens hovedinnhold

Vi takker Ole Friele for den store innsatsen

Ole Friele er død, 86 år gammel. Med ham er en viktig del av Redningsselskapets historie gått bort.

Minneord

Som president i Redningsselskapet (RS) i tre år, fra 1987 til 1990, styrte han skuta trygt gjennom krevende farvann, og det var ingen tvil om at han ved avsluttet vakt skulle bli et av våre æresmedlemmer. Også i mange år både før og etter ledergjerningen la han ned et stort og verdifullt arbeid for RS.

Å være valgt leder i en stor frivillig organisasjon innebærer mye arbeid, mye ansvar og knapt noen lønn. Det er dermed ekstra motiverte kvinner og menn som tar på seg slike oppgaver. Ole Frieles lederevner var sterkt verdsatt. Med sin bakgrunn i en ærverdig handelsfamilie var det ikke gitt at han også snakket kystfolkets språk. Men det gjorde han. Jovial, humoristisk, usnobbete er ord brukt om ham. Samtidig korrekt og fornuftig, en gentleman som kunne lytte.

Dessuten var han oppfinnsom. Han utfordret sin gode venn Audun Reksten til bordtenniskamp: Hvis Ole vant, skulle Audun betale for en ny redningsskøyte. Ole vant, og Audun holdt sitt løfte. Skøyta «Aril» ble bygget, oppkalt etter Auduns sønn. Men engasjementet innebar også alvor: På vei hjem fra et RS-arrangement skled Ole Frieles bil av veien, og han var en hårsbredd fra å bli lam. Opptreningen tok ni måneder, og smertene plaget ham resten av livet.

Ole Frieles aktive RS-år falt sammen med viktige endringer i organisasjonen. Han var med på å lose RS over i en teknologisk ny og spennende tid; vi fikk våre første hurtiggående skøyter. Det var ikke konfliktfritt, flere av sjøens veteraner ristet på hodet av disse «plastbåtene». Men de nye skøytene besto prøven, og i dag er kort responstid helt avgjørende for Redningsselskapet innsats.

Ole Frieles lokale base var «Bergen Kreds», en blanding av RS-lokallag og stiftelse. Fra dette ressurssterke miljøet har RS fått tilført store verdier. Redningsskøyta RS 114 «Bergen Kreds» passer i dag på sjøens folk i Florø-området, og betydelige midler er også gitt til utstyr og til forebyggende sjøvettarbeid.

Vi takker Ole Friele for den store innsatsen.