Innlegget ble først publisert i Nettavisen - Norsk debatt.

Siden koronautbruddet i fjor har Norge vært i en annerledes tilstand. Pandemien og restriksjonene som har blitt innført har hatt store konsekvenser for befolkningen. Skoler og aktivitetstilbud har vært stengt, mange har mistet jobber, studenter har vært ensomme, eldre har blitt nektet besøk – og flere har mistet sine nære og kjære til pandemien.

Selv om konsekvensene er mange forstår de fleste nødvendigheten av strenge tiltak for å begrense smitte og spare menneskeliv. Likevel finnes det individer som velger å ignorere myndighetens råd. Individer som åpenlyst stikker av fra dugnaden og ikke skammer seg over det.

Tidligere denne måneden returnerte Isabel Raad til Norge fra et tre ukers opphold i Dubai, på tross av helsemyndighetenes råd om å unngå utenlandsreiser. Dette er hennes andre reise til Dubai under pandemien, og det ser ikke ut til at hun heller denne gangen forstår hvorfor dette vekker reaksjoner.

I september i fjor, på et tidspunkt hvor Oslo kommune strammet inn tiltakene grunnet økende smitte, arrangerte hun og hennes produksjonsselskap premierefest for hennes nye TV-serie. På festen var flere influencere til stede, hvor flere av dem kysset og klemte hverandre. Bevismaterialet for smittevernbruddene er videoer og bilder de selv har publisert. Raad er bare en av mange influencere som gjennom pandemien har stått for gjentatte brudd på smittevernsreglene.

I mars i fjor, da smittetrykket var på sitt verste, ble realitydeltakeren Mario Riera tatt i å ha deltatt på fest, sammen med flere andre realitydeltakere. Han sa at han forsto alvoret og la seg langflat, for å så gjenta synden tre dager senere. Han begrunnet smittevernbruddene i at han er en veldig sosial person.

Dette føyer seg inn i en rekke eksempler over influensere som setter smittevernråd til side, for å feste, drikke, reise og ha det gøy. Ikke nok med det, i tillegg ser de det også naturlig å filme og ta bilder av festlighetene, for å legge det ut på sosial medier. Til sammen teller antallet influencere som har gjort, og fremdeles gjør dette, flere titalls personer.

Hvilket signal sender det til ungdommer?

Hvilket signal sender dette til ungdommer? De som utgjør følgerbasen til influenserne? Mange har kanskje ofret mye under pandemien. De har ikke har kunnet dra på skolen, besøke venner eller gå på fotballtrening. Tiltakene har gått utover ungdommers søvnkvalitet, motivasjon, skoleprestasjoner og psykiske helse.

På Haukeland sykehus har de sett det nødvendig å sette inn krisetiltak, fordi pågangen på deres ungdomsklinikker har vært så stor. Dette er likevel noe ungdommer har ofret, fordi de ser det som en nødvendighet for å beskytte besteforeldre, sårbare familiemedlemmer og andre.

Influensere er noen av vår tids mest innflytelsesrike personer. De har millioner av følgere som ser opp til dem og lytter til dem. De har tatt en bevisst rolle ved å være offentlige personer, og lever av at folk skal påvirkes av det de gjør og sier. Når man trer inn i offentligheten på denne måten, er det også å forvente at man forstår at man er bærere av et visst samfunnsansvar.

Selv i en krisesituasjon tar ikke influensere dette ansvaret på alvor. Det er bekymringsverdig, og nok et bevis på at vi trenger en debatt om influenseres rolle i samfunnet.

Les også

Det er utrolig mye mobbing på TikTok