Er det en ting vi vestlendinger har fått nok av denne sommeren, så er det regn. Det er ikke første gang vi regner bort om sommeren, men så voldsomt som i år kan ikke jeg huske vi har hatt det før. I alle år har både jeg og andre sukket over været og sagt «jaja, men vi går i alle fall ikke tom for strøm».

Men det som tidligere har vært en god trøst gjelder hvis ikke lenger. For en fersk rapport fra NVE viser at vi har en historisk lav fyllingsgrad i vannmagasinene våre.

I slutten av juni skrev olje- og energiminister Terje Aasland et innlegg i Aftenposten, hvor han understreket at det ikke skulle være tvil om at energimyndighetene umiddelbart vil gjennomføre tiltak dersom det ble vurdert som nødvendig. I det samme innlegget viser han til NVE som sier at hvis vi får normale værforhold framover, så er sannsynligheten for strømmangel til vinteren minimal.

Nå, en måned etter, en måned med styrtregn, så snakker flere om faren for rasjonering. Så Terje Aasland, du har sett på, og vurdert, lenge nok nå. Nå er det tid for handling. Du har selv sagt at du skal se på tiltak som innføring av minstekrav til magasinfylling og eksportreduksjoner. Gjør det!

Både nåværende og tidligere regjering har en blind tro på at markedet vil regulere seg selv. Vi ser jo nå at strømmarkedet ikke gjør det. Det er på tide at myndighetene tar grep, og faktisk begynner å regulere strømmarkedet, slik at «vanlige folk» kan få strøm til «vanlige priser». Trenger Aasland en detaljert liste over hvordan, kan han få den av SV. Enkelt, nei, men det må gjøres.