Gå til sidens hovedinnhold

Viktig at ansatte i skoler og barnehage er beskyttet

Vi ønsker en så tilnærmet normal og god start etter sommerferien som mulig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen vil bidra til at ansatte i barnehage, skole og SFO får første vaksinedose, slik at de er beskyttet når de går på jobb til høsten. Men det er kommunene som vaksinerer sine innbyggere, og da må de få bestemme hvordan de skal gjøre det.

Forrige tirsdag bestemte regjeringen at kommunene kan velge å prioritere ansatte i barnehager, skoler og SFO, etter at helsepersonell og risikogruppene er vaksinert.

I etterkant har det kommet kritikk mot at avgjørelsen kommer for sent, og for at vi lar kommunene bestemme om de vil gjøre denne prioriteringen. På lederplass skriver Bergensavisen (25.06) at timingen var dårlig.

Årsaken til at dette kommer nå, er forsinkelse i vaksineleveransene. Selv om mange ansatte allerede har fått vaksine, eller vil få det i god tid før barnehage- og skolestart, ble det nylig klart at vi får færre vaksinedoser i sommer enn først antatt. Alle vil derfor ikke være beskyttet (det vil si at det er gått tre uker fra første dose) før oppstart. Særlig vil det gjelde de yngre ansatte.

Det er viktig at vi får en så tilnærmet normal og god start etter sommerferien som mulig. Barnehager, skoler og SFO planlegger for grønt nivå, med færre smitteverntiltak. Når vi fikk vite at ikke alle ville være beskyttet ved å følge den planlagte vaksinasjonen, justerer vi derfor prioriteringen for å sikre at flest mulig av de ansatte er beskyttet.

Men det er kommunene som faktisk gjennomfører vaksineringen. Og det er store forskjeller mellom kommunene: Noen er for lengst ferdig med risikogruppene, og vil i god tid før høsten være ferdig med alle voksne over 18 år.

Andre har fortsatt et stykke igjen, og vil bare rekke å gi ansatte i barnehage- og skole en første dose ved å prioritere dem. Vi må også anerkjenne at det er en stor jobb å identifisere de ansatte, å kommunisere med dem, og å vaksinere midt i ferieavviklingen.

Det betyr ikke at de ikke vil få det til. Tvert imot har kommunene vist at de strekker seg langt, og en gjør en svært god jobb med vaksinering. Regjeringen har gitt et tydelig signal om at vi ønsker at kommunene prioriterer ansatte i barnehage, skole og SFO. Jeg har tillit til at de følger opp.

Kommentarer til denne saken