Gå til sidens hovedinnhold

Vil fjerne spiseplikten: – Dette provoserer mange

Forlatte pølser og tomme ølglass får matsvinn-bekjemperen til å reagere. Mette Nygård Havre ønsker en snarlig slutt på regelen.

For abonnenter

Torsdag fortalte BA hvordan masse mat går til spille grunnet spiseplikt på byens utesteder.

Matredder Mette Nygård Havre er blant dem som reagerer sterkt på alt matsvinnet.

Havre leder folkebevegelsen Spis Opp Maten og er daglig leder i Grønne Verdier. Hun forteller at en tredjedel av all mat i verden blir kastet og synes det er synd at uønsket tilbehør til pilsen skal havne på toppen av dette.

Hun vet godt at formålet er å redusere smitte, men synes det er synd at tiltak skal føre til et nytt problem – for klimaet. Havre mener det bør være mulig å ha flere tanker i hodet samtidig.

– Når det har vært et så utrolig stort fokus på det å redusere matsvinn i Norge, så er det ikke bra at flere tonn mat kastes unødvendig, fastslår hun.

Etterspør en bedre ordning

Som BA fremla torsdag, anslo Pappa Bar og Salong et svinn hvor 50 prosent av den påbudte maten går i bosset.

– Dette er et tydelig signal om at folk ikke spiser maten som blir påtvunget dem, forteller Havre.

Hun synes ikke at det bør ha noe å si om man blir servert et glass med drikke eller en pølse, når man først setter seg ned med avstand mellom stolene.

– Jeg tror folk fint klarer å holde den avstanden selv om man ikke spiser.

Får oppgitte henvendelser

Matredderen har nesten 100.000 følgere på sosiale medier. Der har hun fått henvendelser fra følgere som mener at reglene ikke er gjennomtenkte.

– Det er mange av mine følgere som har lagt merke til de forlatte bordene med pølser og tomme ølglass. Den nye serveringsloven provoserer mange, forteller Havre

Havre tror det kan være lurt å heller legge føringer for hvor mange enheter alkohol som blir solgt. En av hennes følgere etterspurte en regel om å ha for eksempel 3–4 enheter per person.

– Det blir feil å tvinge folk til å spise mat når de bare ønsker å ta seg et glass drikke.

Fjernes trolig ved neste åpningstrinn

Helsedirektoratet har så langt ikke hatt anledning til å svare på disse forslagene. I forbindelse med den forrige saken uttalte imidlertid statssekretær Saliba Andreas Korkunc følgende:

– Ansatte i serveringsbransjen er overrepresentert når det gjelder koronasmitte, og en dansk ekspertgruppe la tidligere i år frem en rapport som viser at barer er blant de områdene som har høyest virkning på smitteutbredelsen. Kravet om at man kun kan servere alkohol til mat ble innført som følge av et vedtak i Stortinget tidligere i år, og er senere anbefalt opprettholdt av Helsedirektoratet og FHI.

Ifølge Helsedirektoratet er hensikten med spiseplikten «at man skal kunne drikke alkohol i tilknytning til et måltid». Kravet om matservering er planlagt fjernet når andre trinn av gjenåpningen av Norge iverksettes.

Les også

Slik forsvarer Helse- og omsorgsdepartementet spiseplikten

Kommentarer til denne saken