– Vi tror ikke de store selskapene som investerer i norsk vindkraft faktisk er klar over hvordan det påvirker norsk natur, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.

«En illusjon»

I et åpent brev skriver Bergen og Hordaland Turlag til Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg. Dette skjer i forbindelse med at Facebook ønsker å kjøpe kraft som skal produseres av vindturbiner, blant annet i Stølsheimen.

I brevet inviterer turlaget Zuckerberg til Norge for å vise ham nettopp hva det er han ønsker å kjøpe, «den grønne kraften du tror du skal kjøpe, er en illusjon».

Videre skriver de at fjellet er vakkert uansett årstid, at ørnen flyr på vinden og at han kanskje vil se en rypeflokk.

– Vi har skrevet hele brevet på engelsk også, for vi regner med at han ikke leser nynorsk, sier Ødven.

Venter på svar

Det er Norsk Vind Energi AS som har planer om å bygge opp mot 400 vindkraftturbiner i Stølsheimen, som ligger mellom Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Vi reagerer på plasseringen, som vi mener er helt feil. Det har store konsekvenser for naturen, som er «gratis». Men det raserer noe av det som er så flott med Norge, og det føler vi er vår oppgave å si ifra om, sier Ødven.

Brevet ble sendt av gårde fredag.

– Tror du at dere får svar fra Zuckerberg?

– Jeg regner med det, og jeg regner med at han kommer over og tar en tur i Stølsheimen med oss. Da tror jeg de kommer til å forstå hva de er i ferd med å investere i, sier Ødven.

If you are reading this article, Mark Zuckerberg, you can read the letter from Bergen og Hordaland Turlag here.