Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha flere jenter til teknologistudier

Artikkelen er over 1 år gammel

Teknologistudier domineres av guttene. Nå vil bransjen at flere jenter skal få øynene opp for fagene. – Kvinnene må melde seg på, sier programmeringsstudenten Emily Blakseth.

– Visste du at ansiktsgjenkjenningen på Iphone fungerer bedre på menn enn på kvinner?

– Eller at de inntil nylig ikke testet airbager på kvinnelige testdukker?

– Der har du problemet. Kvinner har holdt seg i bakgrunnen alt for lenge.

BA får klar tale av jentene på standen «Jenter og teknologi» på utdanningsmessen i Grieghallen.

Who run the world?

Ingrid Kolderup (22) og Emily Blakseth (29) er nemlig sjelden vare i utdanningssammenheng. De er sendt på utdanningsturné av NHO og NITO, med formål om å gjøre teknologiutdanning mer kjent for jenter.

De studerer teknologi på NTNU, og er ekte tech-entusiaster. Den ene har på seg hettegenser dekorert med NASA-emblemer. Den andres genser gir følgende beskjed: «Who run the world? Girls!".

Budskapet til tross, tallenes tale er mer klar.

Studier med flest andel menn

Utdanningsområder med flest menn, tall i prosent.

  • Maritim 77
  • Ingeniør 77
  • Informasjonsteknologi 72
  • Sivilingeniør 63
  • Teknologi, annet 63
  • Trafikklærer 62*
  • Øk.adm 52*
  • Historie 51*
  • Idrett 51*
  • Land og havbruk 47*

Kilde: samordna opptak 2019, *-tallene er fra 2018

De seks studiene med lavest kvinneandel er alle innen teknologi. Ingeniør, IKT og maritime fag er på bunn.

Det er også disse bransjene som mangler flest folk. I NHOs kompetansebarometer for 2019 oppgir Energi Norge at de har størst behov for både ingeniører og sivilingeniører de neste fem årene. Hele 83 prosent av bedriftene oppgir at de har behov for ingeniørkompetanse.

– Bare tull at du må være god i realfag

Kolderup og Blakseth avliver myten om at teknologi er vanskelig eller at du må være god i realfag for å kunne studere teknologi.

– Det er bare tull! Det var ingen av oss som demonterte lekene våre for å se hvordan de fungerte. Men vi har alltid vært nysgjerrige og opptatt av å få ting til å fungere bedre, sier Kolderup.

– Folk tror at de ikke har noe å bidra med hvis de ikke har toppkarakterer i matte. Det er så langt fra sannheten, sier Blakseth.

Hvorfor tror dere at det er så få kvinnelige tech-studenter?

– Jeg tror det handler mye om selvtillit. Selv ventet jeg i altfor mange år med å studere det jeg hadde lyst til. Jeg trodde at jeg ikke var smart nok. Når jeg endelig tok steget, forsto jeg at jeg hadde akkurat det som trengs! Jeg er nysgjerrig, kan spørre om hjelp og har stor interesse for å lære, sier Blakseth, som studerer programmering.

– Jentene må involvere seg

De oppfordrer jenter til å ta ansvar og bli med på utviklingen.

- Det er ikke guttene som ikke har inkludert oss, det er vi som ikke har involvert oss selv. Vi må melde oss på og få frem synspunktene og ideene våre, sier de.

Kvisete nerder og dumme blondiner

Kolderup tror derimot at det handler om samfunnets forventninger.

– Se bare på hva barn leker med. Gutter får leker som de kan bygge, jenter får leker som de kan dulle med. Samfunnet har helt andre forventninger til gutter enn jenter, sier hun.

– Populærkulturen spiller også på slike kontraster. For eksempel The Big Bang Theory. En gjeng med kvisete nerder og en pen, dum blondine, legger Blakseth til.

Vil bare bli viktigere fremover

President i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), Trond Markussen, bekrefter at de sliter med rekrutteringen av jenter til både ingeniør- og teknologiske fag. Bransjen har allerede et stort underskudd av ingeniører og tekniske fagfolk.

– Vi har en massiv jobb å gjøre her. Vi må bli mye flinkere til å vise mulighetsrommet man har når man jobber med teknologi. Det er så mye spennende man kan jobbe med, og det vil bare bli større etterspørsel fremover, sier han.

Han sier at områder som velferdsteknologi, bærekraft, grønn energi, kunstig intelligens og havbruk kommer til å trenge stadig flere ingeniører. Da har de behov for en langt høyere kvinneandel.

– Mange jenter sier at de vil gjøre en forskjell, og så utelukker de teknologiske fag og velger kanskje sykepleie i stedet. Det er veldig synd, for de kunne faktisk bidratt med å gjøre store forskjeller for folk. Tenk bare på alt som skjer innen velferdsteknologi i årene fremover. Folk kommer til å ønske å bo hjemme lengre, og vil ha behov for helt andre tekniske løsninger enn vi har tilgjengelig i dag, forteller han.

– Og jentene må bare slutte å tro at de er dårligere i realfag enn menn. De er ofte bedre i matte enn gutter, og har alle muligheter til å få spennende jobber som kan ha stor betydning for andre mennesker. Men det treffer kanskje ikke så godt når de hører det fra en gammel gubbe som meg. Derfor er jeg glad for at Emily og Ingrid trår til, sier han.

Kommentarer til denne saken