Som BA har skrevet, vil bergenssymbolet Rosenkrantztårnet være dekket av et blått stillas under 950-årsjubileet til byen i 2020.

Oppussingsprosjektet som skulle ta tre år og være ferdig i år, vil ta minst to år til og bli ferdig høsten 2021. Det vil stortingsrepresentant Silje Hjemdal i Fremskrittspartiet gjøre noe med.

– Rosenkrantztårnet er et smykke for byen, en av de eldste bygningene vi har og et historisk symbol på rettsstaten og kulturarven vår. Det er en viktig del av historiefortellingen. Vi har jo vært hovedstad en gang, og i noens øyne er vi litt det enda, sier hun.

Når ferien er over, vil Hjemdal høre med kulturminister Trine Skei Grande (V) og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) hvilke muligheter som finnes.

– Dette er penger vi skal bruke uansett, så om vi har kapasitet og arbeidsfolk, men mangler penger, må det være like greit å gjøre det nå, sier hun.

Som et lite kuriosum, tok oldefaren til Hjemdal svenneprøven under arbeid på taket på Rosenkrantztårnet.

Tørker i sommerhalvåret

Noe jubileum i 2020 uten tildekt Rosenkrantztårnet, blir det uansett ikke. Blant annet fordi kalkarbeidet bare kan gjøres i sommerhalvåret.

– Det vi trenger for optimal fremdrift, og som Statsbygg har meldt inn til departementet, er behov for resten av midlene i 2020 og 2021, sier seniorarkitekt Bente Mathisen i Statsbygg.

Hun peker på at selv om det ikke ser slik ut, er tårnet i volum nesten like stort som rådhuset.

– Det er også en utfordring at det er trangt rundt tårnet, og at stillaset står på vernet grunn. Logistikken er komplisert, sier Mathisen.

Én million for stillaset

Budsjettet er nå på 77 millioner kroner, der om lag halvparten er bevilget. Mens tårnet står der og venter på å bli oppusset, løper kostnadene. Stillaset alene koster én million kroner i året.

– Mens arbeidene pågår, gir stillaset tilkomst for håndverkere, men beskytter også fasadene mot været. Så lenge sementfuger er fjernet, og fugene fylles på nytt med kalk, må fasadene beskyttes, opplyser seniorarkitekt i Statsbygg, Bente Mathisen.

– Én million her og én million der, det blir penger av det, som vi kunne brukt på andre gode tiltak. Derfor er det samfunnsøkonomi i å få gjort det raskere, mener Hjemdal.

– Svært underlig prioritering

Andre lokale stortingsrepresentanter støtter initiativet fra Hjemdal.

– Jeg støtter Silje fullt ut. Vi har samarbeidet godt for å få økt støtte til Statsraaden med veldig godt resultat. Statsbygg er Monica Mæland sitt ansvar og hun burde kunne gi instrukser om at Rosenkrantztårnet ble prioritert, skriver Ruth Grung (Ap) i en SMS.

Grung trekker frem den viktige delen av byens identitet og historie tårnet er og hvordan barn blir kjent med byens historie ved å besøke tårnet.

– Jeg synes det er svært underlig prioritering dersom det medfører riktighet at kongsgården prioriteres foran Rosenkrantztårnet, skriver hun.

Dette mener hennes partikollega Jette Christensen.

– Dette er helt åpenbart utspillspolitikk fra Frp. Selvsagt ville det vært strålende med et raskt ferdig Rosenkrantztårnet men når jeg ser hvor land tid det tar å få finansiert andre prosjekter i Bergen under denne regjeringen tror jeg ingenting før jeg ser det,» skriver Jette Christensen (Ap).

Ove Trellevik (H) har tidligere stilt spørsmål til Erna Solberg om hvordan det offentlige kan bruke hele Bergenhus-området mer og er følgelig ikke fornøyd med at området står tildekket.

– Jeg blir skuffet når tårnet blir stående med stillas rundt slik. Jeg støtter Silje i arbeidet hennes og vil gjøre det jeg kan for å bidra, sier han.

Men ikke alle er like positive. Partikollega Peter Christian Frølich vil ikke komme med lovnader han ikke kan holde.

– Det er mange prosjekter som ideelt skulle hatt penger, men jeg konsentrerer meg om å sikre rehabilitering av tinghuset. Jeg bruker energien på det i all hovedsak, skriver han.