Gå til sidens hovedinnhold

Vil slå ring rundt Bergen Moské

Artikkelen er over 2 år gammel

Byens tros- og livssynssamfunn slår seg sammen for å gi Bergens muslimer støtte.

Terrorsiktede Philip Manshaus handlinger har rystet hele landet.

Nå arrangeres en solidaritetsmarkering utenfor Bergen Moské i Jekteviksbakken på Nøstet på fredag. Bak initiativet står en rekke tros- og livssynssamfunn i Bergen.

– Vi vil vise støtte og solidaritet med muslimer etter hendelsen på lørdag, sier rådgiver Alasdair McLellan i samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn Bergen

Rådet består av 18 forskjellige  tros- og livssynssamfunn i Bergen, deriblant islam. Initiativet kommer fra ikke-muslimene i rådet.

– Det er viktig å vise dem at de kan føle seg trygge i Norge og i Bergen. Man er veldig sårbare i en bønnesituasjon. Da skal man inn i en åndelig tilstand og man befinner seg i et hellig rom. Når du ber, skal du ikke føle deg utrygg, sier han.

Føler det på kroppen

Han mener at det er viktig at trossamfunnene i Bergen støtter hverandre, og snakker sammen. Selv om de tror på forskjellige ting, har de mye til felles.

– Føler muslimer seg trygge i Bergen?

– Jeg har snakket med en del muslimer i Bergen. De har følt seg utrygge over tid. De er ikke overrasket over angrepet. Mange muslimer opplever diskriminering på kroppen, og de ser rasismen på internett og i kommentarfelt. Dette merker de på kroppen, sier han.

Søndag, dagen etter angrepet i moskeen i Bærum, var det id-feiring i blant annet Haukelandshallen. Dette er vanligvis en svært hyggelig feiring, men den skremmende hendelsen på Østlandet satte nok sitt preg på høytidsdagen.

– Det var nok en litt trykket stemning, sier han.

Han sier at han håper at det kommer nok folk på fredag slik at de kan stille seg i ring rundt Bergen Moske.

– Når et trossamfunn angripes blir vi opprørt og føler avmakt, men vi er ikke maktesløse. Vi kan si fra høyt og tydelig at vold og hatefulle ytringer ikke har noen plass i samfunnet vårt, og vi kan gjøre det i fellesskap.

Markeringen er utenfor Bergen Moské i Jekteviksbakken klokken 1500 fredag.