– De har fått det til i Stockholm og i Oslo. Nå prøver vi å skape en matiné også i Bergen, nærmere bestemt på Rick's, sier Morten Lorentzen til BA.

Den velkjente dramatikeren, kåsøren og programskaperen har selv skrevet det første stykket som settes opp.

– Det handler om krigen, om avhør av norske motstandsfolk i Gestapo-huset i Bergen, der Rick's holder hus, sier Lorentzen.

Fiktiv historie

Forestillingen, som har tittelen «Aldri redd for mørkets makt», skildrer en avhørssituasjon i Gestapo-huset og den psykologiske kampen mellom en norsk motstandsmann og den tyske forhørslederen.

– Tittelen er innledningen på andre vers i salmen «Alltid freidig». Den er ikke tilfeldig. Fangene i Gestapo-huset risset sånne strofer inn i veggene i cellene for å oppildne dem som ble tatt til fange etter dem, forteller Lorentzen.

Han skrev at han har skrevet en fiktiv historie, skapt på bakgrunn av flere biografier, blant annet av Olav Skogen og Oscar Magnussen.

– Og så har jeg fått lese et råmanus av boken som Dag Steinfeld er i ferd med å skrive om sin far, som også ble torturert i Gestapo-huset, sier Lorentzen.

Godthard er med

Forhørene i huset var kjent for å inneholde grusom tortur, men dette blir tonet ned i forestillingen – selv om det ikke på noen måte blir skjul på.

– Men publikum hører det mer enn de ser det, sier Lorentzen.

Skuespiller Tor Halvor Halvorsen bekrefter overfor BA at han er aktuell til en av de to rollene.

Godthard Larsen, som vi kjenner fra Logen Bar og teater og en rekke andre steder, tar pause fra pensjonistlivet og skal produsere oppsetninger.

Han har produsert teater over hele landet – blant mye annet.

Gode nyheter

– Vi spilte en scene fra stykket da Gestapomuseet åpnet, forteller Lorentzen.

Han ser for seg et samarbeid med museet, der publikum først går i museet før de kommer og ser forestillingen.

Dag Steinfeld, er nestleder i styret til Gestapomuseet og har engasjert seg kraftig i å formidle krigens grusomheter, særlig gjennom fredsreiser og Hvite Busser, som presenterer krigshistorien gjennom skoleturer.

– Dette er gode nyheter. Det blir kjempeflott å knytte dette sammen med museet, sier han.

Fast matiné

Terje Clausen ved Rick's sier at forestillingen egentlig skulle ha premiere på høsten i fjor, men ble stoppet av pandemien.

Deretter planla de å sette i gang i februar 2022. Men siden oppsetningen først og fremst henvender seg til et voksen publikum vil de vente til den tredje vaksinerunden er over – og de over 60 igjen begynner å gå ut.

Clausen kunne godt tenke seg å starte en fast matiné, eller ettermiddagsteater, på Rick's, slik Morten Lorentzen ønsker.

– Vi har tenkt på et samarbeid med Morten om dette. Han er svært produktiv, og så er det jo litt dumt at huset står tomt store deler av døgnet, sier han.

– Men i første omgang setter vi opp dette, så vil tiden vise hva det blir, legger han til.