– Foreldrene våre tok oss med til Norge fra Sri Lanka. Nå vil vi gi tilbake til landet.

Det er mer enn 30 år siden familien Manoharan flyktet fra Sri Lanka til Norge. Nå vil brødrene Godfrey og Steven Manoharan gi tilbake til hjemlandet, i form av en krydderfabrikk.

– Krydder er essensielt i tamilsk mat. Så da tenkte vi «hvorfor ikke dyrke vårt eget krydder?» Vi vil ansette og lønne arbeiderne der nede, men selge det her i Norge.

Ni retter på bananblad

For å tjene penger til fabrikken skal de lage og servere tamilsk mat til flere hundre bergensere. Tamilene er et folkeslag i Sri Lanka.

– For 250 kroner får man ni autentiske, tamilske retter servert på et bananblad.

Arrangementet «Middag med Godfrey» finner sted 25. og 26. januar på kafeen Mat og prat på Engensenteret. Kafeen er en del av kommunens opplæringstiltak for arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn.

– Hvis du vil delta må du sende melding til meg eller Steven. Vi har ingen påmeldingsskjema eller noe, sier Godfrey og ler.

På tross av dette pleier arrangementene å bli utsolgt, ifølge ham. Brødrene har nemlig gjort dette flere ganger før. Dette er vel å merke den største serveringen de har hatt til nå.

Fabrikk i løpet av et år

Ideen spinner ut fra en innsamlingsaksjon de holdt i fjor. Da arrangerte de pop-up-restaurant og samlet inn 50.000 kroner.

– Det dekket livsopphold til 400 personer i tre måneder.

Målet er nå å gi folk et levebrød som kan vare. Sri Lanka er i en dyp økonomisk krise. Staten slo seg konkurs i 2022 og fattigdommen i landet har økt kraftig de siste årene.

– Derfor vil vi lage en fabrikk som kan gi arbeiderne inntekt over lengre tid.

Målet er å få fabrikken i drift i løpet av et år. Brødrene har en onkel som bor i Sri Lanka som hjelper til med å se etter lokaler. Han er prest og har dermed en stor samfunnsrolle i landet.

– Vi er helt i startfasen av prosessen. Alt overskuddet fra maten vi selger skal gå til oppstart av fabrikken.

Han mener det ikke nødvendigvis koster så mye å få startet opp fabrikken i Sri Lanka.

– Men dette må skje under ordentlige formål slik at folk får ordentlig lønn, eller så forsvinner hele konseptet.

«In-house»-krydder

Godfrey er opptatt av at hans fremtidige ansatte skal føle eierskap til krydderet. Det er viktig for ham å ansette folk som er genuint interesserte i å arbeide på fabrikken ettersom krydderet er viktig i den tamilske kulturen.

Han forklarer at brødrene etter hvert drømmer om å starte en tamilsk restaurant i Bergen, men at de først ønsker å utforske pop-up konseptet litt lenger.

– Målet er at vi skal bruke krydderet på pop-ups og selge det til butikker. Når vi skal lage restaurant skal vi bruke krydderet derfra. Det skal være vårt in house-krydder. Kanskje kan noen fra krydderfabrikken komme hit og jobbe litt også?

Høyt engasjement

Nina Aasen er arbeidsleder for kafeen Mat og prat. Normalt er den åpen på dagtid, men de har gjort et unntak for arrangementet. Hun synes det er meningsfylt å hjelpe til.

– Vi får også vist våre deltakere i opplæringstiltaket at det finnes mange muligheter i denne bransjen, forteller hun.

For Godfrey Manoharan er det viktig at folk skal ha tillit til prosjektet.

– Vi skal være transparente og dele fra prosjektet underveis på sosiale medier.

Allerede merker han et høyt engasjement.

– I løpet av de første 24 timene var 100 billetter solgt. Det er veldig kjekt å se at Bergen bryr seg om kulturen vår.