– Mamma, jeg vil begynne på fekting, sa den gang ti år gamle Vilde til sin mor.

– Nei, det finnes nok ikke noe sånt her i Bergen, svarte Susanne Rislå Andersen.

Det var ikke lenge siden OL i London hvor Bygdøy-fekteren Bartosz Piasedki ble hele Norges helt da han tok sølv i kårde. I TV-serien ANNO var fekting en elimineringsmetode for realitystjernene. Vilde ga seg ikke.

– Mamma, jeg VIL begynne på fekting!

Moren følte at hun i hvert fall måtte undersøke saken ordentlig. Fantes det noe fektetilbud for 10-åringer i Bergen? Hun gikk på nettet, fant fort Bergen Fekteklubb og sendte en e-post uten større forhåpninger. Det var jo midt i sesongen. Men kun ti minutter senere kom svaret.

«Kom gjerne på trening i dag. Ta med innesko og vanlig gymtøy».

Som sagt så gjort. Vilde tok med seg en venninne, men hun likte det ikke. Vilde derimot ville prøve flere ganger. Og har blitt værende.

– Det var både sporten som var gøy og det sosiale miljøet. Jeg fikk fort venner og gledet meg til å gå på trening hver gang, sier Vilde som er en av flere jenter som satser på fekting i klubben.

Kodeknekking

Det tok ikke lang tid før Vilde merket at hun mestret fekting.

– Jeg liker å vinne, smiler hun.

Nå er hun ranket som nummer en av kadettene i Norge i klassen jenter under 17 år.

– Jeg finner ut nye ting og knekker noen koder. Da går det fort oppover. Nå fekter jeg roligere og er mer tålmodig, men jeg er fortsatt utålmodig og jobber med det, ler hun.

I slutten av oktober deltok hun sammen med flere norske fektere i et internasjonalt stevne i Klagenfurt, Østerrike. Der gjorde hun det meget bra og havnet på en 5.-plass. Det betyr at hun er kvalifisert til både EM og VM som går i februar og i påsken neste år.

EM hadde hun håpet på, VM kom mer som en overraskelse.

– Jeg har deltatt i EM før, men at jeg skulle til VM i USA hadde jeg ikke sett for meg. Nå gjorde jeg det bra internasjonalt og det var virkelig gøy, sier hun.

Mye reising

Gjennom vinteren blir de internasjonale stevnene viktig. Det blir mye reising for ungdomsskoleeleven fra Rothaugen skole. I høst har det vært en periode med fem helger på rad på reise.

– Det er jo slitsomt innimellom, og jeg vet ikke alltid når jeg skal få tid til skoleprosjektene,. Men jeg får som regel gjort dem likevel, understreker hun.

Familien bor på Nordnes og til daglig tar hun Bybanen fra sentrum opp til Kronstad for å trene i Haukelandshallen.

Vilde har ennå ikke rukket å tenke så mye på VM i Salt Lake City. Det er så mye som skal skje før den tid.

– EM er stort også, og der blir vi fort flere fra Bergen. Jeg vil helst ikke dra til USA og være der to uker helt alene. Det kan bli kjedelig, medgir Vilde.

Louise Smøraas, Olav Eikanger og Henning Karlsen kan bli tatt ut til EM. Med ekstra gode resultater kan det også bli USA-tur på en eller flere av dem.

Få nye utøvere

Etter OL i 2012 og sølvmedaljen til Bartosz Piasecki opplevde Bergen Fekteklubb en topp i rekrutteringen. Nå er klubben nede i en bølgedal. Medlemstallet ligger på rundt 200, hvor 80-90 av dem er aktive.

– Vi får inn færre nybegynnere nå og nesten ingen ni-åringer kommer til oss. Vi sliter med rekrutteringen, erkjenner trener Bård Vonen.

Han kan likevel glede seg over meget gode resultater hos klubbens utøvere.

– Vi har rett og slett dominert og tok like mange medaljer i årets NM som de andre til sammen, sier Vonen.

Vilde Tengesdal slo lagvenninen Jiayi Wen med 5-4 under helgens Bergen Cup i Haukelandshallen.