Gå til sidens hovedinnhold

Vill vekst i kjæledyr, men her fortviler de

– Dyrene trekker alltid det korteste strået, sier Dyrebeskyttelsen. De vil ID-merke alle kjæledyr, og får støtte fra Miljøpartiet De Grønne (MDG).

For abonnenter

Siden 2009 har det vært nær en dobling i antall hjemløse dyr som Dyrebeskyttelsen har tatt hånd om. I 2009 var tallet 3641, mens de i 2020 tok hånd om 6890 dyr.

– Vi etterlyser ID-merking av alle kjæledyr. Dette har alle dyrevernsorganisasjoner tatt opp i mange år, men det skjer ingenting. Svaret fra politikerne er at de ikke ser nødvendigheten av det, sier leder for Dyrebeskyttelsen i Bergen, Liv Sandal.

Vil ansvarliggjøre dyreeierne

I sommer har Dyrebeskyttelsen i Bergen mottatt unormalt mange henvendelser fra private dyreeiere. Sommeren spesielt er høysesong for dumping av kjæledyr.

Årlig omplasserer de mellom 200 og 250 katter. Alle dyrene som omplasseres blir ID-merket. Sandal tror ID-merking av alle kjæledyr kan forebygge at folk fraskriver seg ansvaret for sine egne kjæledyr.

– Når dyrene ikke blir ID-merket, får du heller ikke ansvarliggjort dem som dumper dyrene. Det er alltid dyrene som trekker det korteste strået, forteller Sandal.

Hun oppfordrer folk til å tenke seg godt om før man går til anskaffelse av et nytt kjæledyr.

– Det hjelper ikke bare å være glad i dyr. Du må ha en plan, du må ha tid, og du må ha økonomien til det. Et kjæledyr er et familiemedlem, understreker Sandal.

Les også

Rekordmange har skaffet seg «koronakompis»

Mener dyr ikke blir prioritert

Andrekandidat for MDG i Hordaland, Josefine Gjerde, støtter Dyrebeskyttelsens ønske om obligatorisk ID-merking. Sammen med partileder Une Bastholm (MDG) besøkte Gjerde Dyrebeskyttelsen i Bergen denne uken for å snakke om den økte forekomsten av kjæledyr-dumping.

– Vi må rett og slett ansvarliggjøre dyreeiere mer enn i dag. Derfor vil vi innføre obligatorisk ID-merking av kjæledyr, i første omgang hund og katt, sier hun.

Gjerde synes det er frustrerende at politikerne ikke har kommet opp med en løsning for å redusere antall dyr som dumpes.

– Det at vi politikere ikke har klart å gjøre noe med problemet, viser at vi ikke prioriterer dyrevelferd i stor nok grad i dag. Det er på tide å få dette høyere opp på agendaen, mener Gjerde.

Ble nedstemt i fjor

I fjor fremmet Une Bastholm et representantforslag i Stortinget om å innføre obligatorisk ID-merking av hund og katt. Forslaget falt med kun seks stemmer for. SV og Rødt var de eneste som stilte seg bak MDGs forslag.

– Det finnes egentlig ingen gode argumenter mot ID-merking, annet enn at myndighetene må kreve noe fra dyreeiere. Men mange politikere er nok redde for å bli upopulære, sier Bastholm til BA.

MDG-lederen mener obligatorisk ID-merking bør kreves for å lette arbeidet til de frivillige som jakter på katteeiere. Samtidig tror hun det vil styrke dyrenes status og egenverdi.

– Et absolutt minimum fra det offentlige, når det er så mange katter som dumpes, er at vi stiller krav om obligatorisk ID-merking, sier hun.

Flere kjæledyr blir ID-merket

– Vi så en ganske markant økning etter finanskrisen i 2009 og 2010. Da så vi noe av det samme, men nå har det blitt enda mer, sier Gudbrand Lie Vatn.

Han er daglig leder i DyreID. De identitetsmerker kjæledyr over hele landet. Lie Vatn anslår at de fanger opp 95 prosent av alle hunder som blir født, mens andelen nyfødte katter ligger på 80 prosent.

Aldri før har de sett en så stor økning i antall dyr som blir ID-merket. I 2020 ble 37.969 katter ID-merket. I 2019 var samme tall 33.151. For hunder var tilsvarende tall 48.101 i 2020 og 43.597 i 2019.

– Det er en økning på 15 prosent for katter og 10 prosent for hund, sier Lie Vatn.

Økningen ser ikke ut til å avta med det første. Fra januar til mai i år har antall hunder og katter som ble ID-merket økt med rundt 20 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

For ordens skyld: Josefine Gjerde er til vanlig spaltist i BA, men ikke under årets valgkamp.

Kommentarer til denne saken