Partene snakket med Fredrik Solvang hver for seg i studio.
Nettavisen:Det store temaet denne uken er storstreiken i LO. Arbeidstakerorganisasjonen har tatt ut over 22.000 medlemmer og forbereder et tredje uttak på fredag. LO har varslet at de både kan og vil streike lenge, om nødvendig. Målet er økt kjøpekraft.
Lekkasjen til pressen hevder at rammen fra riksmekleren lå på 5,2 prosent hvor 1,9 prosent av lønnsøkningen skulle forhandles frem i de lokale forhandlingene. Her har forskjellige bransjer ulike muligheter.
I NRK-programmet «Debatten» stilte både NHO-sjefen Ole Erik Almlid og LO-sjefen Peggy Følsvik, men ikke for å debattere – noe Fredrik Solvang forteller at han har sett seg nødt til å gå med på til tross for at det ligger i «Debattens» natur å by til debatt.
Følsvik får ordet først, og Almlid går ut av studioet mens LO-lederen skal diskutere med Fredrik Solvang.
– Nå er det sånn at vi forholder oss stort sett til riksmekleren. Hvis vi skal snakke sammen vil vi at den dialogen skal gå via mekleren slik at vi er helt sikre på at det ikke blir noen misforståelser, sier Peggy Følsvik i studio.
Følsvik trekker fram at det har vært en reallønnsnedgang. Hun vil ikke si noe om tilbudet som lå på bordet. LO-sjefen presiserer at det er ikke et tall som gjelder alle. LO-lederen kan heller ikke garantere at alle får økt kjøpekraft etter årets lønnsforhandlinger.
– Du selv som har en årslønn på nærmere to millioner. Er du en sånn som ikke vil kunne påregne økt kjøpekraft? spør Solvang
– De som tjener så godt som jeg gjør, vi trenger ikke en kjøpekraftsforbedring i den størrelsen.
For Følsvik og LO er det viktig at de som tjener minst skal ha mest ut av årets oppgjør. Samtidig understreker LO-lederen at mennesker som lever på normale lønninger også har måtte stramme inn på forbruket i år som følge av krisen i samfunnet.
Følsvik trekker også frem lederlønningene som en utfordring. Da Ole Erik Almlid kom tilbake inn i studio, svarte han på dette:
– Jeg har forståelse for at de høye lederlønningene faktisk har provosert mange, sier Almlid i programmet.
NHO-sjefen står på at han ikke har lekket. Han vil heller ikke bekrefte at tallene stemmer.
Fredrik Solvang påpeker at statistikk viser at de som kommer dårligst ut av lokale lønnsforhandlinger ofte er de som har dårligst råd.
– Det var derfor vi var villig til å gi et sentral tillegg denne gangen som var det høyeste noensinne gitt, sier Almlid og presiserer at det også er slik hvis man justerer tidligere lønnsoppgjør for 2023-tall.
«Synes du det er vanskelig å be lavtlønnede om å godta et oppgjør på 5,2 prosent når du selv tjener nærmere fire millioner?» spør Solvang
– Jeg skal være så ærlig å si at jeg forstår at mange vil ha god lønnsutvikling, sier Almlid og hevder de strakk seg mye lenger enn planlagt.
Forbundsleder Anita Johansen i Norsk arbeidsmandsforbund og NHOs Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel var derimot til stede og klar til debatt.
Sistnevnte understreker at bedriftene er klare over at bedriftene skjønner at det er behov før økt kjøpekraft. Johansen mener løsningen er enkel:
– Bare gi dem økt kjøpekraft, er beskjeden.
Kaltenborn påpeker at det går rykter om at økt kjøpekraft lå på bordet.
Det er ingen som har gått inn i dette oppgjøret og tenkt at det ikke skal gis økt kjøpekraft, sier Kaltenborn.
Sjefen for NHO-avdelingen understreker også at lokale forhandlinger pleier å fungere godt. Johansen mener forbundets erfaringer er at ikke alle oppnår lønnsglidningen som ligger til rekke i rammen.