Vin fra Edens hage

Den harde kjerne som styrer Ridge Vineyards i Nord-California; fra venstre visepresident David Gates, vinmaker John Olney, sjefen selv, Paul Draper og vinmaker Eric Baugher.

Den harde kjerne som styrer Ridge Vineyards i Nord-California; fra venstre visepresident David Gates, vinmaker John Olney, sjefen selv, Paul Draper og vinmaker Eric Baugher. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I California dyrkes det meste. Ikke rart at staten omtales som «The Garden of Eden».

DEL

VINDette er også «Wine Country». De høster vindruer med suksess i andre stater, ikke minst i Oregon og Washington, men det er vinene fra California som historisk sett er de mest anerkjente.

Fikk du med deg den amerikanske filmen, «Sideways», ble du med på en reise til vinmarkene utenfor Santa Barbara, litt nord for Los Angeles.

Følger du kystveien oppover helt til San Francisco, vil du se skilt til landets mest berømte vindistrikter – til Sonoma, Napa, Dry Creek, Russian River.

For å nevne noen av de mest kjente.

Kraftplugger

Viner fra California har fått kritikk for at de har vært uten eleganse og ganske stereotype i stil.

Ikke minst på hjemmebane i USA.

Det hvite Chardonnay-vinene har vært for smøraktige i smak og med et dominerende preg av lagring på eikefat.

Pinot Noir-vinenes fruktighet har minnet mest om syltetøy. Cabernet Sauvignon har vært endimensjonal.

Og USAs egen drue, Zinfandel har altfor ofte laget overmodne kraftplugger av noen viner.

Kort oppsummert: Big is not always beautiful. Heller ikke i USA.

Naturviner

Men så har det seg slik at Amerika har så mye forskjellig å by på, også når det gjelder vin.

Det er flere og flere som vil lage viner med en klar adresse. De skal smake av det området de kommer fra – det de på fransk kaller «terroir».

I tillegg vokser tallet på produsenter som satser på økologiske eller biodynamiske prinsipper for sin produksjon.

Ridge Vineyards har to områder utenfor San Francisco der de lager vin. Sin beste Zinfandel-baserte rødvin lager de i Sonoma County.

Donkey & Goat er ekteparet Tracey og Jared Brandts prosjekt. De holder til – av alle steder – i hjertet av studentbyen Berkeley, heller ikke det langt unna San Francisco.

Vinmarker har de i Anderson Valley, Mendocino Ridge og El Dorado.

Zinfandel

Ridge Vineyards har aner helt tilbake til 1883. Dagens sjef og vinmaker, Paul Draper ble partner i 1969.

Om mange Zinfandel-viner er robuste og store med mye av det meste, er Lytton Springs i 2012-årgangen mer elegant og nyansert.

Draper og kompani har laget en flott vin med 71 prosent Zinfandel-druer, 21 prosent Petite Syrah og litt Carignan og Mataro.

Fransk-inspirert

Tracey og Jared Brandt har studert vinmaking i Frankrike og innrømmer at de er veldig svake for vinene som lages i Rhone.

De mener at blå Rhone-druer som Syrah og Grenache, samt de grønne Marsanne og Roussanne, trives godt i deres vinmarker i det nordlige California.

Så har ekteparet også sikret seg vinmarken El Dorado og der er det 30 år gamle Chardonnay-planter som regjerer.

Den andre store Bourgogne-druen, Pinot Noir, koser de seg med i Anderson Valley, der de mener at forholdene er så gode at den like godt har fått tilnavnet «Helluva Pinot Noir».