Godt i glasset til sommermaten

Det er ikke mye som slår klippfisk av norsk toppkvalitet. Godt utvannet, grillet på folie og servert sammen med masse oliven og gode grønnsaker er dette festmat, gjerne servert med en hvitvin fra Portugal.

Det er ikke mye som slår klippfisk av norsk toppkvalitet. Godt utvannet, grillet på folie og servert sammen med masse oliven og gode grønnsaker er dette festmat, gjerne servert med en hvitvin fra Portugal. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Lengter du etter å fyre opp grillen? Eller til å nyte lette sommerretter utendørs?

DEL

VINVin er laget for å være følgesvenn til mat. En god vin som passer til det du har på tallerkenen, løfter frem smakene og forener dem i en høyere enhet.

Et kjøttstykke marmorert med fett blir for eksempel mer tilgjengelig sammen med en rødvin som har en god tanninstruktur.

Tanninene allierer seg nemlig med fettet i munnen, fremhever smaken – og renser opp til neste munnfull.

Mye av det vi griller er tunge kjøttstykker, som i tillegg har en krydret, brent skorpe. Da trenger en rødvin med pondus. Den bør ha sødme fra både frukt og alkohol for å matche maten.

Vi har med tre rødviner som har disse kvalitetene. Den nye kartongvinen Riposato minner om en ripasso med sitt innslag av tørkede druer.

De gir en veldig konsentrert frukt med mye sødme i seg.

De to andre er fra henholdsvis Argentina og USA. Malbec og Zinfandel er to druer som lager perfekte viner til biff, entrecôte og andre røffe kjøttstykker.

Fisk er minst like godt på grillen. Vil du prøve deg på klippfisk tilberedt i folie eller i grillpannen din, har selvsagt bacalao-landet Portugal mye god vin som kan passe.

Og vil du ha noe godt til sommerens jordbær, har vi to friskuser med lav alkohol.

Artikkeltags