Gå til sidens hovedinnhold

Den magiske druen

Artikkelen er over 5 år gammel

En flaske Romanée-Conti Grand Cru 2012 koster 35.000 kroner. Heldigvis finnes det rimeligere utgaver av viner laget på den magiske druen.

Historisk sett trives Pinot Noir kun ett sted i verden. Nemlig i franske Bourgogne. Og ingen kan måle seg med en rød burgunder fra de beste vinmarkene.

«En vin som presser tårene frem i øyekroken», skrev Merete Bø i Dagens Næringsliv etter å ha smakt den nevnte Romanée-Conti i 2012-årgangen, som hun ga 100 poeng. Full score.

Hun er ikke alene om å bli blank i øynene av en fantastisk Pinot Noir fra Bourgogne, selv om den nevnte nok var helt spesiell.

Det er nemlig noe med den druen, som på sitt aller beste gir en unik eleganse du ikke finner i andre viner. Men som også i andre årganger kan oppleves som spinkel og kjedelig – og likevel være overpriset.

Skjør drue

Pinot Noir er alltid blitt regnet som skjør og vanskelig å bli helt klok på. Mens Cabernet Sauvignon og Merlot, Bordeaux' store rødvinsdruer, trives nesten alle steder der det lages vin, har Pinot Noir vært bortimot umulig å få skikkelig til andre steder enn i Bourgogne.

Selv der, der den hører hjemme, er den fryktelig var for vær og vind. Kjøper du en rød burgunder, uten å ha gjort dine undersøkelser når det gjelder årgang og produsent, blir du ofte skuffet.

Du føler deg snytt over å ha betalt så mye for så lite.

Men treffer du blinken med årgang og vinmaker, kan du få deg en opplevelse du aldri glemmer. Forhåpentligvis uten å bli helt ruinert.

Fjernere strøk

Sjansen for å få den samme opplevelsen er mindre når du leter etter Pinot Noir i den nye vinverden. Til gjengjeld slipper du å tømme kontoen.

De siste ti årene er det også kommet stadig flere gode utgaver av Pinot Noir i fjerntliggende land som USA, Chile og ikke minst New Zealand.

Det er i to av disse nasjonene vi skal til denne gang. I USA har Pinot Noir-viner fra Oregon fått mye god omtale.

Vi skal til annet klassisk vinområde, nemlig til Santa Barbara, nord for Los Angeles i California.

Har du sett filmen «Sideways»? I så fall har du vært med på en reise til både Santa Barbaras vinmarker og til områdets viner. Her har flere produsenter nettopp Pinot Noir som sin favorittdrue.

En av dem heter Justin Willett, som lager vinene til Tyler Winery. Han er en skikkelig Bourgogne-entusiast som bare lager hvite av Chardonnay og røde av Pinot Noir.

Druene til hans Pinot Noir kommer fra de beste parsellene i Santa Rita Hills og Santa Maria Valley utenfor Santa Barbara.

Justin Willett leter etter balanse og eleganse i sine viner, og blir en spennende kar å følge.

Veldig gode kjøp

Chilenske viner får stadig nye tilhengere i Norge. Salget bare øker og Chile er ikke langt unna giganter som Frankrike og Spania. Men så virker det også som om kvaliteten hos flere produsenter blir bedre og bedre.

Vi har plukket ut to, Concho y Toro og Cono Sur, som mange sikkert vil kjenne igjen. De er store på kartongmarkedet.

Her er to flasker med Pinot Noir som gir deg mye for pengene!

Kommentarer til denne saken