Rødt og hvitt til skrei

Torsk er en fantastisk råvare - enten den kommer fra vinterens skreifiske i Lofoten eller fra kysten vår. Du kan finne både røde og hvite viner som passer til dette festmåltidet.

Torsk er en fantastisk råvare - enten den kommer fra vinterens skreifiske i Lofoten eller fra kysten vår. Du kan finne både røde og hvite viner som passer til dette festmåltidet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Skreien er her! Passer det best med rødt eller hvitt i glasset til dette festmåltidet?

DEL

VIN Når denne norsk-arktiske torsken tar den lange turen fra Barentshavet og inn til kysten i nord, med Lofoten som det mest kjente gytestedet, er det høytid.

Stor og flott torsk med skreiens karakteristiske, spisse form er en fantastisk råvare som kokkene elsker å tilberede.

Fra januar til påsketider er skreien i fokus. Men om du må nøye deg med kysttorsk fra nærområdene våre, skal du ikke fortvile. Den er vel så fersk og smaker også ekstra godt nå i vintermånedene.

Myke tanniner

I gamle dager het det seg at det var rødvin til kjøtt og hvitvin til fisk. Punktum.

Sånn er det ikke nå. Hvitvin er mange ganger å foretrekke til lyst kjøtt. En spicy kylling eller en som er stappet med grønne urter kan ofte være perfekt sammen med en passende hvitvin.

Rødvin til fisk er litt mer krevende. Røffe tanniner, som er tørrstoffer i rødvinen, passer dårlig sammen med fisk. Det kan gi en hard, nesten metallisk smak. Nei, det du trenger er en vin med snille tanniner, bra syre og frisk frukt.

Viner laget på Barbera-druen i Italia kan passe. En Pinot Noir-vin, gjerne fra den nye vinverden og land som USA og New Zealand, kan også gjøre jobben.

Torsk er den av våre fisker som gjør seg best sammen med de nevnte rødvinene. Det magre fiskekjøttet til torsken går godt sammen med en ung og fruktig rødvin med høy syre og lite tanniner.

Lager du tradisjonell «skreimølje» med lever og rogn, må du huske på at lever gir både fedme og andre smaker til retten. Det gjør det mindre egnet å ha rødvin i glasset.  

Riesling til fisk

Er du usikker og synes det er tryggest å ha hvitvin i glasset til torsken, er en Riesling et sikkert valg. Men velg gjerne en tørrere utgave.

Tysk Riesling har alltid en del restsødme for å balansere den tøffe syren, men de kan likevel oppleves som tørre hvitviner.

Utvalget av rieslingviner er stort på Vinmonopolet, med Tyskland som hovedleverandør til det norske folk.

Vi har valgt en fra Mosel i Tyskland, samt en gammel kjenning fra franske Alsace, som også har viner laget på Riesling-druen som en av sine spesialiteter.

To hvite og en rød

Fritz Haag holder til i Mosel. I dag er det Oliver Haag som driver dette familieforetaket, som i mange år har hatt økologiske prinsipper for sin produksjon.

Haag lager flotte Riesling-viner. De rimeligste får du til 174 kroner, som hans tørre «Trocken» i 2014-årgang.

Dette er en flott vin som du kan nyte til ulik sjømat – inkludert torsk.

Trimbach i det nordlige Frankrike, nærmere bestemt i Alsace, har sin rimeligste Riesling i de aller fleste polhyllene. Det er en hvitvin som går fint sammen med alt fra sushi til røkelaks. Den vil også matche fersk fisk som torsk.

Vårt røde alternativ er en italiensk vin fra Piemonte laget på Barbera-druen.

Famiglia Marrone var ikke fornøyd med verken vinen eller innpakningen av sin Barbera. Dermed ble det gjort endringer, både inni og utenpå flasken.

Justeringer i vinifikasjonen, fra druer blir høstet, presset til en most og gjæret til vin, har gitt en ny Barbera med fersk frukt, høy syre og snille tanniner.

Og gjort den til en bra torskevin.      

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken