Gå til sidens hovedinnhold

Vinnere fra Veneto

Artikkelen er over 5 år gammel

Veneto lager mest vin i Italia. Lager de også best vin?

Det gjør de vel ikke. Piemonte og Toscana er, sammen med alt det spennende som skjer på Sicilia, de som setter standarden for det ypperste fra Italia. Mener jeg.

Men det betyr ikke at Veneto kun er best på kvantitet. Det kommer flotte viner fra dette vinområdet, og vi nordmenn handler millioner av liter med sprudlende Prosecco, sjarmerende Valpolicella, smaksrik Ripasso og mer eksklusiv Amarone.

Det viser salgstallene på Vinmonopolet. Italia er favoritten vår, og Veneto er lokomotivet som sørger for at landet troner i ensom majestet på salgstoppen.

Gambero Rosso

Allegrini solgte alene over en halv million liter vin i Norge i fjor. Vinprodusenten, som holder til i hjertet av Valpolicella i Veneto, kunne også smykke seg med flere utmerkelser i 2015.

Den aller gjeveste er nok at Allegrini ble kåret til årets vinprodusent av Gambero Rosso Vini d'Italia, som er landets årlige vinbok og en svært anerkjent guide til landets viner.

I omtalen ble søsknene Marilisa og Franco Allegrini lovprist for deres arbeid med å føre arven videre etter faren, Giovanni.

Med noen av områdets beste vinmarker og «en kompromissløs holdning til hvilke kvaliteter og særpreg de ulike vinene skal ha», gikk de altså helt til topps i kåringen.

Allegrini lager selvsagt alle de røde klassikerne i Veneto. Deres Amarone er nok mest kjent, men de kan også lage den rimeligere Ripasso og de lettere Valpolicella Superiore og Classico.

Drikkes ung

Vi har plukket ut den sistnevnte denne gang og vil presentere «tungvekterne» ved en senere anledning.

Allegrini Valpolicella Classico kommer i 2014-årgang. Det er en vin som skal drikkes mens den fortsatt er ung.

Her handler det kun om vinens fruktkarakter og ikke om å utvikle lagringsaromaer med stramme tanniner som må modnes over flere år.

Classico-utgavene kommer som regel fra eldre vinmarker, som også regnes som de kvalitativt beste.

Allegrinis Valpolicella er laget av 65 prosent Corvina, 30 prosent Rondinella og fem prosent Molinara.

Ripasso og Amarone

Ripasso-viner er blitt populære i Norge. Dette er anvendelige viner som kan passe til alt fra spagetti med kjøttsaus og pizza til vilt og grillmat.

Ripasso lages tradisjonelt ved å helle en lettere Valpolicella over druerestene fra produksjonen av Amarone eller søtvinen Recioto. Begge disse lages av tørkede druer og har derfor en svært konsentrert most.

Når en lettere rødvin tilsettes most fra restene etter tørkede druer, starter en ny gjæring. Vinen får dermed høyere alkohol og større smaksintensitet.

Den lagres så på eikefat og deretter på flaske før den sendes ut på markedet som «Ripasso».

Villabella lager sin Ripasso Superiore på eiendommen utenfor Verona. Casa Girelli fra samme område lager både Ripasso og Amarone. Deres Villalta Amarone er på Vinmonopolets basisliste.

Noen amarone-viner blir veldig tunge i munnen med en alkoholstyrke på 16–17 prosent. Villalta Amarone oppleves som slankere i stilen – og er lett å like.

Kommentarer til denne saken