Favoritter fra Rioja

Victor Urrutia er sjef hos det tradisjonsrike vinhuset CVNE i Rioja, Deres serie med Cune-viner inkluderer alt fra rimelige og unge viner til de mer fornemme som har fått flere år med lagring.

Victor Urrutia er sjef hos det tradisjonsrike vinhuset CVNE i Rioja, Deres serie med Cune-viner inkluderer alt fra rimelige og unge viner til de mer fornemme som har fått flere år med lagring. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mange forbinder spansk vin med «Rioja». Det er ikke så rart.

DEL

VIN Vi snakker tross alt om et av verdens mest berømte vinområder med en lang historie,

Det er de røde som har gitt Rioja sin status og posisjon. De kan også lage bra hvitviner, men det er fatlagrede rødviner som er verdensberømte.

Lite vann

Rioja ligger i den sentrale og øvre del av Spania, nord for Madrid, og består av de tre underområdene Rioja Alavesa, Rioja Alta og Rioja Baja.

Alavesa og Alta har atlanterhavsklima med mer nedbør og lavere temperaturer enn Rioja Baja, som er mer påvirket av Middelhavet, der det er varmere og regner mindre.

Nettopp tilgangen på vann er problematisk i vinlandet Spania, som har det største arealet med plantede vinstokker i verden.

Når det gjelder årlig produksjon, er Spania likevel bare på tredjeplass, etter Italia og Frankrike. Den manglende nedbøren i sentrale vinområder er årsaken til det.

La Rioja står for vel syv prosent av Spanias samlede vinproduksjon. På topp troner Castilla-La Mancha med nesten 50 prosent av landets produksjon av vin.

Til gjengjeld kan Rioja vise til høy kvalitet. Det er bare Ribera del Duero av spanske vinområder som kan konkurrere når det gjelder utvalget av rødviner i toppklasse.

Nye trender

I Rioja er de viktigste druene Tempranillo og Garnacha. I tillegg er Mazuelo og Graciano ofte med i en Rioja-blanding.

I hvitvinene er det Viura, også kalt Macabeo, samt Garnacha Blanca og Malvasia Riojana som benyttes.

Riojas røde klassikere blir gjerne karakterisert som lagrede viner med høy alkohol og et tydelig fatpreg.

I takt med senere års trender, der mer fruktdrevne rødviner er blitt etterspurte på verdensbasis, har også mange produsenter i Rioja laget rødviner i en moderne stil.

Men det handler nok mer om et ønske om å lage viner som avspeiler sitt voksested enn en kamp i Rioja mellom to skoler for vinmaking.

En ny generasjon vinmakere vil rett og slett vise mangfoldet og det som er unikt for spanske vinområder. Det blir lagt merke til, ikke minst i verdens store vinmagasiner som de siste årene har skrevet mye om nye spanske viner.

Lagring

Våre tre viner er alle flotte representanter for Riojas røde kvalitetsviner. Ifølge den spanske vinlovgivningen må en Gran Reserva være lagret i minst 60 måneder, der minst 18 av dem skal være på eikefat med en maks størrelse på 330 liter. Resten av lagringstiden skal være i flaske.

Rioja Vega har fått 29 måneder på amerikanske eikefat og 36 måneder på flaske. Vinen har det fatpreget som mange liker med en Rioja, men uten at fruktigheten forsvinner.

Cune Gran Reserva 2007 har 24 måneder på franske eikefat og 36 måneder med flaskemodning. Her er fatpreget noe mer avstemt, etter min mening.

Muga Reserva 2011 har seks måneder på store og 24 måneder på små eike-

fat. Deretter har den fått minst 12 måneder i flaske. Muga Reserva er yngstemann her, men likevel en fullvoksen, flott vin.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken