Gå til sidens hovedinnhold

Polets røde knallkjøp

Artikkelen er over 5 år gammel

Vil du gjøre et varp? Her er tre rødviner som gir deg veldig mye for pengene.

VIN

Mange av oss synes det er nok å betale 130-140 kroner for en flaske vin. Da har du selvsagt mye å velge mellom.

Av og til dukker det opp rødviner i dette prisleiet som i kvalitet danker ut flasker som har en høyere prislapp.

Vi har funnet frem til to rødviner som i sine nye årganger begge har det lille ekstra som skiller dem fra resten av gjengen.

I tillegg har vi testet en gammel favoritt for å sjekke om den i ny utgave fortsatt klarer å levere en kvalitet som du ellers må legge minst en hundrelapp til for å finne maken.

Gjør deg klar. Her følger tre av mine absolutte favoritter.

Fabelaktig

Dirk Niepoorts forfedre kom i sin tid fra Hilversum i Nederland. Siden 1842 har familien drevet sitt uavhengige foretak i Portugal.

Det begynte ikke uventet med portvin, som de fortsatt lager på imponerende vis.

I dag har de viner, røde, hvite og søte, i mange prisklasser.

Den dyreste du kan få i Norge er portvinen Niepoort VV Very Old Tawny. Den koster 10 499 kroner for en flaske!

Vi går vesentlig ned i pris, nærmere bestemt til 140 kroner. Der finner vi Niepoorts Fabelaktig – en rødvin de har laget spesielt for det norske markedet. Du får den altså kun her i Norge.

Det er ofte slik med de beste vinmakerne at de selv i vanskelige år, der været ikke spiller på lag, likevel klarer å holde kvaliteten oppe. De lager gjerne mindre enn de pleier, men det er godt det som tappes på flaske.

Fabelaktig har også vært god lenge, og kanskje aller best i de to siste årgangene – 2012 og 2013.

Min favoritt er den siste og nyeste. I tillegg til en delikat fruktighet, god sødme og en frisk, balansert ettersmak, har den også lange, modne tanniner som gir den en flott fasthet i munnen. Det gjør Fabelaktig 2013 til en feiende flott vin til mat. Prøv den til høstens lam. Eller til bacalao. Den fikser faktisk begge deler.

300 dager med sol

Den iberiske naboen, Spania har også gode viner i ulike prisklasser. I tillegg har de mye sol. Noen har 300 soldager i året, som Julian Villanueva i Toledo har døpt sin rødvin, laget utelukkende på Tempranillo-druen.

300 Dias de Sol kommer fra Castilla-La Mancha. Ingen områder i Spania produserer mer vin enn akkurat her. Mye er rimelig. Noe er rimelig og veldig godt.

300 Dias de Sol har i 2014-årgangen klart å sikre seg de rene, flotte bæraromaene fra Tempranillo – en drue som er mest kjent for at den lagrer så godt på eikefat.

Denne vinen har derimot en fersk og elegant fruktighet, moderat alkohol og en frisk, behagelig ettersmak.

Vinen er sertifisert økologisk og modnet i sementtanker.

Sist ut er Giovanni Rosso fra Piemonte i Italia. Han har vi omtalt flere ganger for både sine flotte Barbera-viner og sin Barolo.

Nå snakker vi om den nye Barolo Serralunga 2011. OK. Vinen koster 295 kroner, som gjør at du kanskje allerede rister oppgitt på hodet.

Men du får altså en flott Barolo. Det er ikke mange  like gode «kongeviner» til denne prisen. Kanskje du får den til

jul?   

Kommentarer til denne saken