Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Nam fra Navarra

Artikkelen er over 10 år gammel

BAs vinekspert gir deg tips til helgen.

Like nordøst for Rioja i Spania ligger Navarra. Ukens vin kommer herfra og fra et av de virkelig bra stedene for vinproduksjon i området. Vinmarkene ligger i høyden – fra 350 til 400 meter over havet. Her gir nordvestvinden kjøligere klima og gode druer. Jorden er karrig, steinete og kalkholdig. Det er sånt gnitent jordsmonn som ofte gir de beste vindruene.

Vinen er laget på klassiske spanske druetyper som Garnacha og Tempranillo. De unge vinbøndene Maria Barrena og Dani Sanches Nogue er moderne vinidealister som har arbeidet både i klassiske og nyere vinområder over hele verden. De har klart å kombinere innsikter fra flere land i denne vinen. På gården dyrker og høster de druer etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Vinen lages på naturlig gjær og på sementtanker. Det gir en mer naturlig smak. Resultatet er en sjelden ren, organisk og fin spansk vin med en kompleksitet og dybde som man vanligvis assosierer med langt dyrere viner.

Det er en vin å kose seg med etter hvert som den utvikler seg i glasset, og som samtidig er en god match til mange typer mat.

5225301 Fiesta de Azuly Garanza 2009

13,5 prosent vol, Azul y Garanza

Navarra/Spania, 75 cl

118,50 kroner.

Dyp blåfiolett. Kraftig flott duft av modne mørke bær som plomme og morell samt noe blåbær. Man får også en flott jordsmonnsduft og kraftig fin parfyme og blomsterduft. Smaken er fyldig med en fin sursøt smak og en flott ren fruktfølelse. Den er frisk og strukturert med en lang, flott finish. Passer til grillmat, lam, spansk skinke og krydrete retter av svin.