Vin er best sammen med mat. Det er når du finner den perfekte match mellom det du har på tallerkenen og det du har i glasset at måltidet når nye høyder.

Selv om det også er hyggelig å sitte ute og spise på varme sommerkvelder, er det noe spesielt med de råvarene du har tilgang til om høsten og vinteren.

Fisk og skalldyr er best i vinterhalvåret. Et lammelår eller en viltgryte passer også best på mørke høst- eller vinterkvelder.

Vi er fortsatt så heldige at skreien fra Lofoten kommer, stor og fersk og fin, til byens butikker. Velger du å prøve en vin som følgesvenn til vintertorsken din, kan den gjerne være rød.

Men du må ha en vin med lite tanniner. Bitterhetsstoffene i mange rødviner passer dårlig sammen med fisk. Da skal du heller ha en ung, fruktig og «snill» rødvin – for eksempel en Valpolicella eller en Barbera.

Har du lammestek på bordet, kan du derimot ha en rødvin med både pondus og tørrstoffer. Den vil matche fettet i lammekjøttet, rense munnhulen din og gjøre deg klar til de neste spennende smakene.

Vi har plukket åtte viner, fire hvite og fire røde, som alle vil være gode alternativer til den deilige vintermaten.