Gå til sidens hovedinnhold

Vinterens viktigste rekord

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tenk deg en førjulstid der den viktigste rekorden som settes handler om å vise omsorg. For Odin (12) er dette det aller viktigste med julen.

Vi skal snart legge et helt spesielt år bak oss. Friheten vi tidligere tok for gitt, er blitt innskrenket. Vi kan ikke lenger gi klemmer, besøke eller omgås våre nære og kjære slik vi er vant til. Plutselig er den mørkeste og kaldeste tiden blitt enda mørkere og kaldere.

Pandemien setter rekord i ensomhet, men la oss sammen sette en annen rekord denne førjulstiden. En rekord i å vise omsorg.

I år blir julen annerledes for oss alle. Vi vet at mange har vært isolert i månedsvis allerede. Årets julefeiring midt i koronapandemien gjør at færre får vært med sine nære og kjære. Selv om årets jul ikke blir som vi er vant til, har jeg et håp om at ingen skal behøve å føle seg alene. La oss vise omsorg som aldri før.

Heldigvis er det mange måter å glede andre på. Ta opp telefonen, send et julekort, engasjer deg i frivillig arbeid eller støtt en veldedig organisasjon. Mange velger også å sende en stjerne til pasienter på sykehus. Ofte vet de ikke til hvem, hvor pasienten befinner seg, eller hvordan det kommer til å gå med vedkommende. Men det som er sikkert er at noen får glede av stjernen, at den kan gi håp, julestemning og trøst i en vanskelig stund.

La oss vise omsorg som aldri før

«Jeg ble veldig glad da det ble hengt opp en stjerne til meg på sykehuset. Det betyr mye at det er så mange som tenker på meg», forteller 12 år gamle Odin. Sommeren 2018 fikk Odin diagnosen lymfekreft. En bekymringsfri ferie ble plutselig forvandlet til en kaotisk hverdag med tøff behandling og sykehusopphold. Det varte inn i høsten. Og gjennom julen.

Odin er blitt kreftfri, og skal i år feire jul hjemme med familien. Men han tenker mye på dem som går vanskelige dager i møte. Derfor har han vært på barneavdelingen der han var innlagt for å henge opp stjerner for andre. Der skal de lyse opp og gi håp til jul.

Siden 2013 har det norske folk donert nærmere 60.000 stjerner til landets sykehus og sykehjem gjennom Kreftforeningens stjerneaksjon. Resultatet har vært mange rørte og glade pasienter, og flere midler til livsviktig forskning. I år står vi beredt til å glede flere enn noen gang, for rekordmange sykehus og sykehjem skal delta – også her i Bergen. Vi har et mål om at 14.000 stjerner skal lyse opp sykehusvinduer og -korridorer over hele landet.

Vår tradisjon med å lyse opp sykehus og sykehjem har i år fått et nytt bakteppe. Det er ikke bare pasienter som går en annen jul i møte. Vi kjenner alle noen som må holde seg ekstra tilbaketrukket. I år kan Kreftforeningens stjerne også sendes hjem til en mor, bestefar, tante eller venn.

Landet og verden er i en ekstraordinær situasjon, det krever ekstraordinær innsats. For Odin var det de fire ordene som sto skrevet på de hvite stjernene som betydde mest: Noen tenker på deg.

Les også

Jeg savner det jeg så på som en selvfølge før