Fredag ble det klart at det er 16 nye smittede i Ulvik. Kommunen anslår at opp mot 500 personer sitter i karantene.

Det er nesten halvparten av innbyggerne.

– Dette er krevende. Vi forventer å kunne levere det tilbudet vi skal per nå, men vi forbereder oss på at dette blir langvarig, sier ordfører Hans Petter Thorbjørnsen til BA.

Frykten er at de ansatte kan bli utbrent etter å ha stått i en krevende arbeidssituasjon over tid. Samtidig har Thorbjørnsen en klar oppfordring til innbyggerne om å ta vare på hverandre.

– Bekymringen nå er at det sitter mange hjemme som kan ha det vanskelig. Jeg vil be folk om å tenke gjennom om de kjenner noen som er isolert, og gjerne ta en telefon for å sjekke at alt går bra eller om noen trenger hjelp til å skaffe mat eller ved, forteller Thorbjørnsen, og legger til at det er 12 minusgrader i Ulvik fredag.

Britisk virusvariant

Totalt er 77 personer bekreftet smittet i Ulvik. Thorbjørnsen sier at i og med at kommunen antar at utbruddet er av det britiske mutantviruset, lager de ikke en egen oversikt over resultatene av sekvenseringen.

Ordføreren vil ikke fraråde hyttefolk å reise til kommunen, men ber folk passe ekstra godt på.

– De nasjonale rådene ber folk begrense unødvendige reiser, men dersom folk må opp og sjekke til hytten, må de hvert fall sørge for å holde avstand til andre, sier han.

Hyttefolket er velkommen

I Kvam er det bekreftet fem nye smittede fredag. Dermed er totalt 15 personer bekreftet smittet siden lørdag.

Fire av tilfellene er av den britiske virusvarianten. Ikke overraskende, mener ordfører Torgeir Næss.

– Vi forventet dette. Vi antar at virusutbruddet i Hardanger er et utbrudd av det britiske viruset, og dermed er det ikke overraskende at vi får påvist flere slike tilfeller, forteller Næss til BA.

Kvam har innført strenge lokale tiltak, og aktiviteten er lav, sier ordføreren. Likevel er bergensere som ønsker å reise på hytten denne helgen velkommen.

– Vi kjører ingen kampanje mot at folk reiser på hytten. Det viktige er at folk handler i hjemkommunen eller på Kvamskogen Landhandleri, og at de for øvrig holder seg for seg selv og ikke besøker hverandre. Alle må være ekstra forsiktige nå, advarer han.

– Vi har tatt kontroll

I Samnanger er det påvist britisk mutasjonsvirus hos de to som har testet positivt for korona.

– Smittesporingen er avsluttet. Det er ingen flere smittede og vi mener å ha fått kontroll over situasjonen. Kommuneoverlegen og hans team gjør en strålende god jobb, sier ordfører Knut Harald Frøland til BA, og legger til at folk likevel må utvise forsiktighet.

– Vi håper alle tar dette på alvor og følger de nasjonale retningslinjene, som å holde god avstand til andre.

Hyttefolket er også velkommen til Samnanger, så lenge man bruker sunn fornuft.

Han regner med at mange har tenkt seg til steder som Eikedalen denne fredagen, og oppfordrer folk til å handle i hjemkommunen.

– Vi vet at en del velger å handle i Bjørkheim på vei opp til fjellet. Der kan det bli veldig mange på fredager, så folk må være flinke til å holde avstand. Dersom det ikke lar seg gjøre må folk bruke munnbind og generelt bruke sunn fornuft, anmoder Frøland.