i Bergen 2020
ANNONSØRINNHOLD FRA
Sliter du med maling som flasser eller bobler, tapet som løsner eller murpuss som går i oppløsning, har EPS Fuktsikring Fukt 1 løsningen. EPS-systemet stopper fuktopptrekk i kjellerveggene – uten å grave eller drenere. Ved å benytte denne metoden fjerner du problemet på en lydløs, miljøvennlig, trygg og rask måte. Som også er god for lommeboken.
Ideen til systemet, som på en enkel måte kan tørke opp grunnmurer samt holde dem tørre på permanent basis, startet i 1982. Nå, 38 år senere er det installert mer enn 10.000 anlegg rundt om i Norge. Kundebasen består av stat, kommune, borettslag, sameie, entreprenører, næringsliv og privatpersoner.
– EPS-systemet er en skalerbar løsning som dekker alt fra små problemer, som fukt i en vaskekjeller, et hjørne eller trappeoppgang til hele borettslag og garasjeanlegg. Systemet er omtalt, testet og godkjent av ulike konsulentbyråer, takstmenn og institusjoner som SINTEF og NEMKO. Sistnevnte er ekstremt viktig siden systemet er tilkoblet strømnettet hele tiden, sier daglig leder Anders Onarheim.
EPS (Elektro Puls System) er konstruert slik at svake elektriske pulser sørger for at vannmolekylene blir positivt ladet. De positive ladede vannmolekylene søker da til den negative pol som er på utsiden av konstruksjonen. Katode/Anode-prinsippet. Dermed vandrer vannmolekylene ut av konstruksjonen og veggen blir tørr. Systemet fungerer deretter som en barriere mot ny fuktighet.
Daglig leder Anders Onarheim viser frem EPS-sentralen, den miljøvennlige hjernen bak det hele. EPS-sentralen er koblet til 220V hele døgnet, og tilfredsstiller myndighetenes strenge krav til elektriske produkter.
Anders forklarer at det er to faser av prosessen. I første del av prosessen tørkes muren ved at fuktigheten drives ut. Neste steg er å bygge opp en barriere mot ny fuktighet. Så lenge systemet får strøm, kan det ikke dannes ny fuktighet siden dette ikke trekker inn i muren.
Systemet er meget fleksibel, og kan installeres innvendig, utvendig eller som en kombinasjon. Har du et rom hvor det nettopp er satt opp fliser eller paneler og ikke ønsker å rive disse igjen, kan montør installere systemet utvendig.
Elektrodene er skjult inne i veggen, med en forbindelsesledning mellom disse. Elektrodene settes opp med en halv meters mellomrom. De kan støpes inn i veggen for en helt skjult løsning.
Systemet består av en styringsenhet (en sentral) og elektrodene. Det eneste kravet til montering er en jordet stikkontakt der EPS-sentralen settes opp.
Fukt i kjelleren må bekjempes for å unngå både bygg- og helseskader. En fuktig kjeller fører til sopp-problemer og den karakteristiske kjellerlukten.
– Det er to sopptyper man frykter mest. Det ene er muggsopp, som går på helsen vår, og den andre er svertesopp, som går på konstruksjon. Begge sopptypene er avhengig av fuktighet. Når vi fjerner fuktigheten, er ikke sopp lenger et problem. Det er store gevinster med å ha EPS-systemet vårt i kjelleren, sier Anders.
Anders Onarheim borer hull i betongveggen slik at han kan installere elektrodene til EPS-systemet. Mellom elektrodene limes en hvit ledning med 3 mm tverrsnitt.
Vår MISJON er å skape sunne bygninger, fri for fukt og sopp.
Vår VISJON er at EPS-fuktsikring skal være best på tørking av mur for alle.
EPS-systemet gir deg også økonomisk vinning. Ved et eventuelt boligsalg gir takstmannen en lavere takst ved fukt i kjelleren. Det vil også være færre interesserte kjøpere da ingen ønsker seg en bolig med fuktproblemer.
Et annet viktig moment er at en fuktig kjeller er også mer energikrevende å varme opp.
– Med fuktighet i konstruksjonen fyrer du i prinsippet for kråkene. Installerer du systemet vårt får du det tørt og kjernetemperaturen i muren vil stige med 3-5 grader. Resultatet blir en lunere, varmere og tørrere kjeller som er langt mer behagelig å oppholde seg i når innemiljøet er godt. Først da kan du bygge om kjelleren til oppholdsrom, forklarer Anders.
Fukt i kjelleren skaper også den karakteristiske kjellerlukten, men det er mulig å ha fuktproblemer uten denne også. Er du usikker på om du har et fuktproblem, kan du kontakte EPS Fuktsikring, som tilbyr befaring.
Anders forteller at tilbakemeldinger fra kundene som har hentet inn tilbud på graving og dreninger forteller at kostnaden til EPS Fuktsikring er bare rundt en femtedel.
– Mange er opptatt av driftskostnadene. Disse er på rundt 30 kroner i året for et standard bolighus, avhengig av strømprisene. Systemet er også raskt å installere. Vanligvis brukes det kun en dag. Systemet kommer også med en garanti, og vi dokumenterer hele prosessen, fortsetter han.
Når systemet installeres foretar montøren konkrete fuktmålinger i konstruksjonen. Systemet får virke i rundt fire uker før det foretas en etterkontroll hvor det foretas nye fuktmålinger på nøyaktig de samme stedene. Da har du et referansegrunnlag og kan sammenligne resultatene før og etter installering.
- Skulle det mot formodning vise seg at det ikke kan fremvises endringer, tilbys kundene pengene tilbake. Så sikre er vi på systemet vårt. Med 38 års erfaring vet vi jo at det fungerer, smiler Anders.
EPS-systemet er avhengig av gode og stabile elektroder. Anders Onarheim forteller at de også må ha høy ledningsevne slik at strømpulsene er effektive. Elektrodene vi benytter er av Titan Grad 5, det samme som benyttes av flyindustrien.
Telefon: 400 09 910
E-post: [email protected]
Se vår hjemmeside for mer informasjon
Følg oss på Facebook
Adresse
Postboks 187, Nesttun, 5853 Bergen