BYGGMAGASINET

i Bergen 2020

HenrikHelgesen-2.jpg
Previous.png
Next.png

Møt rørleggerfamilien som er helt i hundre!

"Som far, så sønn". Aldri har vel ordtaket passet bedre enn hos Henrik Helgesen Eftf. Gjennom fem generasjoner siden 1920 har rørtangen gått i arv hos det lokale rørleggerfirmaet, som i år kan feire 100 år som familiebedrift – i ordets rette forstand.

henrik helgesenn logo.png

ANNONSØRINNHOLD FRA

VVS Eksperten logo.png

Yrkesvalg går ofte i arv. Det er Alf Rune og Henrik Helgesen et levende eksempel på. Rørleggermesteren og rørleggersvennen er henholdsvis fjerde og femte generasjon i familiebedriften Henrik Helgesen Eftf.

Det var oldefaren til Alf Rune som startet det hele i 1920. Siden har firmaet ikke bare gått i arv fra far til sønn i generasjoner – de har også alltid vært bedriftens eneste ansatte.

– Når min bestefar skulle velge yrke, ble det rørlegger og jobb i familiebedriften. Slik har det fortsatt. Henrik Helgesen Eftf. har vært far og sønn i 100 år, sier Alf Rune.

Da han overtok som daglig leder i 2005, fortsatte faren i bedriften noen år før han gikk av med pensjon.

– Det var aldri noe krav at jeg skulle overta. Men kommer du fra en håndverkerfamilie, tror jeg det ligger litt i genene hva du skal jobbe med, smiler Alf Rune.

HenrikHelgesen-3.jpg

Som far, så sønn. Alf Rune (f.v.) og Henrik er fjerde og femte generasjon i rørleggerfamilien Helgesen. Firmaet ble startet av Alf Runes oldefar i 1920.

Eplet faller aldri langt fra stammen

Som sagt – som far, så sønn. I 2014 var tiden inne for femte generasjon å starte i lære. Fagbrevet ble fullført i fjor høst.

I likhet med faren, følte heller ikke Henrik presset når han skulle velge yrkesvei. Faktisk startet han på gymnaset, før han etter hvert "kom på bedre tanker".

Hverdagen som rørlegger virket både spennende og variert – og det tok ikke lang tid før han var overbevist om det var et riktig valg.

– Jeg var veldig klar for nye utfordringer, og det har jeg fått. Du må du alltid tenke nytt og finne løsninger på utfordringer som gjerne ikke kan løses, sier Henrik.

Selv om de fleste kundene er private boligeiere, jobber den lille bedriften på Alversund like gjerne for næringslivet i bygden – enten det er frisørsalonger, tannlegekontor og større industribygg.

Titt og ofte tar de turen enda lenger, hvis kunden ønsker.

– Flere av de faste kundene ønsker å bruke oss også på hytten, selv om det noen ganger koster mer i form av reiseutgifter. Folk foretrekker å bruke en rørlegger de kjenner og stoler på at gjør en skikkelig jobb, sier Alf Rune.

Snakk med oss om

Alt innen rørleggertjenester

Totalrenovering av bad

Installasjon og rehabilitering av varmeanlegg

Installasjon og rehabilitering av sanitæranlegg

Montering og service på varmepumper

Installasjon av sentralstøvsuger

HenrikHelgesen-13.jpg

Yngstemann Henrik Helgesen stortrives med rørleggerens varierte hverdag, enten utfordringen er liten eller stor.

Til og med kundene går i arv!

Hos familiebedriften Henrik Helgesen Eftf. er det ikke bare rørtangen som går i arv. Det samme gjør kundene.

– Vi har blitt mange familiers "husrørlegger". Barn eller barnebarn "arver" oss fordi far eller bestefar er fornøyd. Vi har også flere naboer i samme gate som faste kunder, smiler Alf Rune.

Tilliten den lokale bedriften nyter hos kundene er det heller ikke noe å si på. Faktisk er den så god at de gjerne får nøkkelen til å låse seg selv inn når jobben skal gjøres.

– Den kan ta flere år bygge opp, men kan rives ned på sekunder. Derfor er vi ydmyke når det gjelder å bevare tilliten vi har fått, sier rørleggermesteren.

Det er Ikke alltid like lett å finne den riktige rørleggeren – eller en annen håndverker for den saks skyld. Både far og sønn Helgesen er tydelige på hva som er viktig å tenke på når du skal velge.

– Spør gjerne en nabo eller en venn om hvem de har brukt. Er han eller hun fornøyd, er det som regel en god håndverker, mener de.

HenrikHelgesen-9.jpg

Når Henrik en dag skal overta, er Alf Rune trygg på at familiebedriften vil være i gode hender.

Hemmeligheten bak suksessen

Det er ikke alle forunt å kunne jobbe tett på familiemedlemmer – eller feire 100 år som rørleggerfirma. Både Alf Rune og Henrik får stadig spørsmål om hemmeligheten bak suksessen.

– Uten en viss kjemi oss imellom hadde det aldri gått. Du får et spesielt forhold. Vi er tross alt sammen åtte timer om dagen, fem dager i uken, sier de to.

I tillegg til god personlig kjemi, er det kanskje minst like viktig med stor takhøyde når det kommer til det faglige. Det er ikke alltid senior som vet best!

– Når du har drevet for deg selv noen år, blir du kanskje litt ensporet. Da Henrik begynte som lærling, måtte jeg gå i meg selv for å bli mer lydhør for andres ideer. Faget er i stadig utvikling, og det er alltid bra å se ting med nye øyne, avslutter Alf Rune.

Henrik Helgesen Eftf. AS

  • Familiebedrift med en historie tilbake til 1920.
  • Består i dag Alf Rune og Henrik Helgesen, henholdsvis fjerde og femte generasjon.
  • Medlem av den landsdekkende rørleggerkjeden VVS Eksperten.
  • Tilbyr alt innen rørleggertjenester til private og bedrifter i Bergen og omegn.
  • Påtar seg alt fra mindre serviceoppdrag til større totalprosjekter.

Kontakt oss

Adresse
Mangerbua 11, 5911 Alversund

Telefon: 908 37 814
E-post: hheftfas@gmail.com

Se vår hjemmeside for mer informasjon
Følg oss på Facebook