Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Midt i blinken:

Utdannelsen som gir fulltreff!

Annonse fra Fusa Videregående Skole

Helt ned ved Eikelandsfjorden, i rolige og landlige omgivelser, hvor sjø møter hav og Bergens ruskevær ikke når helt frem, finner du Fusa videregående skole. Frokostbuffeen er ryddet vekk og elevene går mot sine respektive klasserom. Noen skal fortsette å eksperimentere på kjøkkenet, andre skal fordype seg videre i helsepersonalets oppgaver. Noen skal tegne moderne bygninger, andre skal treffe blink på banen. Noen skal utforske naturen nærmere, andre skal sveise sammen metall.

Hva har de så til felles, ungdommene som har kommet fra 13 ulike kommuner for å legge grunnlaget for sin egen framtid? De er elever på en videregående skole som har ekstremt fokus på å være utviklingsorientert og tilbyr en veldig bredde på hva de driver med!

I disse idylliske omgivelsene, mindre enn en times kjøring fra det litt mer hektiske Bergen, ligger Fusa, en drømmeskole for elever som ønsker en utdannelse med faglig sterkt kompetanse og et trivelig miljø. 

Idyllisk beliggenhet, sterk faglig kompetanse, internasjonalisering og sosialt er varemerkene til Fusa
Fusa Videregående Skole

• Kanskje den triveligste skolen i verden?

• Fusa Videregående Skole ligger i Eikelandsosen i Fusa, rett utenfor Bergen. 

• Med gjensidig respekt mellom voksne og elever ønsker vi å bidra til at alle elever og lærer trives i årene de er hos oss.

• Vårt verdigrunnlag er: Respekt, Engasjement, Trygghet og Samstemt

Velsmakende linje med god service

Det dufter godt på det moderne kjøkkenet på Fusa. Elevene er godt i gang med å forberede retter som smaksganen kan være fornøyd med. Bordet er dekket og glassene skjenkes nøyaktig slik det står i læreboken. En ivrig lærer går rundt og skal formane litt, instruere enda mer og sniker seg helt sikkert til en smakebit av desserten. Kokkeluen er litt på snei og det oser i stekepannen når biffen stekes til perfeksjon.

Velkommen til yrkesfaglinjen Restaurant- og matfag!

– Det er stor etterspørsel etter folk i restaurant og matfag, forteller en ivrig Haldis Gjøen Solvang, assisterende rektor på Fusa. Vi tilbyr to klasser, og både vg1 og vg2 er fulle.

For elever som velger å ta utdannelse innen disse yrkene gjelder to år på skole og deretter to år som lærling for å ta fagbrev. De kan også ta påbygging til generell studiekompetanse før eller etter læretiden.

– Elever som velger disse linjene har enorme muligheter innen bransjen, understreker Solvang.

Førsteåret går de Restaurant og matfag og andre året er det Kokk og servitør. Etter to år på skolens kjøkken velger så elevene hva de vil gå i lære som: Enten kokk eller servitør.

Faget passer utmerket for deg som er interessert i matlaging og vinlære. 

– Vi har et godt samarbeid og dialog med mange gode og store bedrifter som ønsker våre elever som lærlinger når den tid kommer, fortsetter rådgiver Camilla Rabe Nesheim stolt. I år er det noen av elevene som skal ha praksis i København. Vi har til og med hatt elever som har tilbragt lærertiden på Svalbard! 

Kokkeundervisningen er flyttet inn i Oseana for å være med på "Det store Bjørnefjordmåltidet" hvor 220 gjester fikk nyte 20 retter.

Noe for alle og enhver

Men det er ikke bare de som ønsker å stilne sulten hos andre eller skjenke champagne på en av Bergens gjeveste restauranter i framtiden som velger Fusa. Skolen har et unikt mangfold av studier: For vg1 er det Naturbruk, Restaurant og matfag, TIP (Teknikk og industriproduksjon) og Helse og oppvekst. På neste trinn (vg2) tilbys Akvakultur, Kokk og Servitør, PIN (Industriteknologi), Barn- og ungdom og Helsefagarbeider.

I tillegg finner du Spesiell studiekompetanse: TAF- teknisk (TIP), TAF- helse og TAF- marin.

Legg så til generell studiekompetanse med kunst, design og arkitektur, så er listen komplett.

Ikke rart rundt 300 elever kommer til Fusa hvert år!

Alle yrkesfag kan bygge på generell studiekompetanse om du vil ha det etter vg2/læretid.

Skolen har også innføringsår for minoritetsspråklige, voksenopplæring og tilrettelagt opplæring.

Fusa har et inkluderende miljø med aktive elever. For de av elevene som ikke kan sitte stille og ønsker å fokusere på idrett er det to spennende valg: Skiskyting og volleyball. Det er ikke noen hvem som helst som er ansvarlig for opplæringen heller!

Unge og lovende skiskyttere har truffet blink med Anne Elen Skjelbreid, tidligere skiskytter som har representert Norge i flere verdensmesterskap og i tre olympiske leker. Ikke akkurat skivebom for Fusa med et slikt navn i lærerstaben.

Volleyball er en av verdens mest utbredte idretter regnet i antall utøver. På Fusa er det intet unntak, og er en populær idrett blant elevene. Så er det heller ingen hvem som helst som instruerer elevene om hvordan de skal serve, slå, blokke og plassere seg på banen. Ragni Hestad representerte Norge i sandvolleyball under Sommer- OL i Atlanta i 1996. Volleyballgruppen skal til Florida på treningsleir i mars.  

– I ryggmargen til Fusa jobber vi  tett med næringslivet og bedrifter. Nesten alle elever i yrkesfag går rett til lærlingplass. Våre elever er meget ettertraktet i bedrifter på grunn av de gode holdningene de har, forklarer Håvard Ragnhildstveit, stolt rektor. 

Leksehjelp gjelder alle trinn og fag og er en stor suksess blant elevene.

Liten i Bergen, stor internasjonal

Fusa er ikke den aller største skolen i Bergen og omegn, men de er tunge på internasjonalisering. Bare i år er det elever som reiser ut i verden for å tilegne seg kunnskap, erfaring, internasjonale impulser og praksis i land som Etiopia, Danmark og Skottland.

Skolen samarbeider også tett med skoler i Belgia, Italia og Tyrkia.

Faglig sett flyttes klasserommet også utenfor Norges grenser når hele klassen pakker kofferten og reiser utenlands. I år er det Sveits og London som står på programmet. 

Takk til en fantastisk god skole med varme og dyktige lærere! Vi er svær takknemlige for at våre tre barn har fått gleden av å gå på Fusa VGS. Tusen hjertelig takk!

Fornøyd og stolt pappa av tre elever ved Fusa videregående skole

Mot internasjonale høyder. Elever på Fusa kan få praksis både i Norge og internasjonalt

Drømmeskole

Elevene kommer fra hele 13 kommuner. Noen pendler, noen bor på hybel og andre veksler mellom å bo hjemme og hybelopphold i løpet av uken. Skolen er behjelpelige med å finne hybel til elever som trenger dette. Ingen tvil om at de ansatte stiller opp for lærevillig ungdom som har tatt veien til Fusa.

Spranget fra grunnskolen til videregående kan virke stort for mange, så Fusa har også et tiltak som kalles Oppstartssamtale. Hver elev med foresatte blir invitert til en prat før skoleåret starter, slik at de kan føle seg trygge og ivaretatt.

Oppfølgingen gjelder naturligvis gjennom hele skoleåret og skoletiden. Frem til høstferien er det en periode som inkluderer skoletur for alle elevene og de ansatte. Underveis bygges relasjoner, ikke bare elevene seg imellom, men også med lærerne. Denne perioden er en god start på skoleåret, og noe elevene anser som et høydepunkt under tiden på Fusa.

For å forhindre frafall arbeider skolens ansatte aktivt med et prosjekt som har fått det treffende navnet "Drømmeskolen". Et av de viktigste tiltakene her er elevmentor, hvor elever blir ivaretatt av medelever. Oppgavene kan være alt fra å følge en elev til helsesøster, arrangere ulike aktiviteter i friminuttene og etter endt skoledag til å bare lytte.

For å bli elevmentor må du gjennom en søkeprosess, og skolens administrasjon understreker at det er viktig at mentorene har ulike personligheter og evner.

Hensikten er at hver enkel elev skal føle seg sett, hørt, respektert, ivaretatt og at det er noen der for dem når de har behov for det. 

Jeg stortrives på Fusa!

Rektor Håvard Ragnhildstveit

Fusa er ikke bare en drømmeskole med tanke på beliggenhet. Fusa er ikke bare en drømmeskole på papiret. Fusa er en drømmeskole som bistår sine elever, tilbyr et meget variert og sterkt faglig tilbud og et sted elevene kan utvikle seg – både på det faglige og det menneskelig plan.

På Fusa er du – og dine drømmer – hjertelig velkommen! 

Fusa ligger sentralt til, og rundt en times biltur fra Bergen (Foto: Isabella Vågsnes, elev på Fusa KDA 1)
Redaksjonen i Bergensavisen har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet