Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Ekspertråd:

15 vanlige spørsmål om lån uten sikkerhet

Annonse fra Nettavisen Lånehjelpen

Trenger du ekstra penger til ny sofa, sydenferie eller kanskje en bryllupsring? Da kan et lån uten sikkerhet være redningen.

Økonomiekspert i Nettavisen Lånehjelpen, Eivind Dahl Ringard, har listet opp 15 ting du bør vite før du tar opp et lån uten sikkerhet.

1. Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er, som navnet tilsier, et lån der du ikke trenger å stille noe pant, som for eksempel bolig, båt eller bil. I stedet låner du ut ifra din kredittverdighet.

2. Hva slags usikrede lån finnes?

Usikrede lån kommer i mange varianter. Kredittkortet er kanskje den vanligste formen. Selv om du kanskje ikke tenker på det som et "lån", så låner du faktisk penger hver gang du drar kortet.

Andre usikrede lån er forbrukslån, kontokreditt og ulike former for betalingsutsettelse.

3. Hvor mye kan jeg låne?

Det er hovedsakelig din privatøkonomi som bestemmer hvor mye du kan låne. Har du en solid privatøkonomi, kan du for eksempel låne opptil 600.000 kroner med et forbrukslån. I den andre enden av skalaen finnes mange smålån der du kan låne fra en tusenlapp og oppover.

Økonomiekspert Eivind Dahl Ringard i Nettavisen Lånehjelpen.

4. Hvorfor velge et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er mest brukt når man har behov for kortsiktig finansiering, og man ikke har eiendeler som man kan stille som sikkerhet.

Men selv om du har sikkerhet å stille, kan likevel et usikret lån være å foretrekke. Usikrede lån er ofte både raskere og enklere å få enn sikrede lån, blant annet fordi det ikke kreves noen tinglysing.

Hvis du søker om et forbrukslån på nettet, kan søknaden være ferdigbehandlet på få minutter og pengene på konto i løpet av en dag eller to.

5. Hvorfor har lån uten sikkerhet så høy rente?

Usikrede lån har høyere rente enn lån med sikkerhet, fordi utlåner må beregne en større risikopremie. Men forskjellen i rentenivå fra bank til bank kan også være stor, så det lønner seg å sammenligne flere lånetilbud, og ikke hoppe på det første tilbudet du får.

6. Hva kan jeg bruke lånet til?

Du trenger som regel ikke å oppgi hva du skal bruke pengene på. Det er således helt opp til deg hva du vil bruke lånet til, enten det er ny vaskemaskinen, TV eller ferie.

Vær imidlertid forsiktig med å låne til forbruk. Som grunnprinsipp bør du kun låne til ting som har varig verdi. En feriereise har riktignok verdi, men minnene blekner fort. Det er ikke så morsomt å nedbetale fjorårets sommerferie når man planlegger den neste. Skal man låne til forbruk, bør man sørge for at man nedbetaler lånet raskt.

7. Hva koster et lån uten sikkerhet?

Den totale lånekostnaden bestemmes av nominell rente, gebyrer og nedbetalingstiden. Effektiv rente er din beste ledestjerne i valg av lån, for den viser alle kostnadene ved lånet. Bankene er forpliktet til å oppgi effektiv rente, så bruk den når du sammenligner ulike lånetilbud.

Generelt er forbrukslån billigere enn kredittkort. Et forbrukslån har en gjennomsnittlig effektiv rente på rundt 13-14 prosent, mens et kredittkort generelt har en effektiv rente på godt over 20 prosent.

Men bruk kredittkortet hvis du planlegger å tilbakebetale lånet innen 45 dager, for da kan du låne pengene gratis i den rentefrie perioden.

8. Hvordan finner jeg det billigste lånet?

Den største utfordringen med å finne det billigste lånet, er at bankene ikke gir den samme renten til alle kunder. Renten settes individuelt, den kan altså variere fra person til person, ut ifra din kredittverdighet. Du må derfor sende inn en lånesøknad for å vite hvilken rente og lånevilkår du kan oppnå. Få minst fem lånetilbud, slik at du har noe å sammenligne med.

Når du sammenligner tilbudene er det viktig å regne på hva lånet kommer til å koste deg totalt. Bruk derfor effektiv rente, som inkluderer alle kostnadene ved lånet. Ofte kan den nominelle renten se lav ut, men så har du termingebyr og etableringsgebyr som kommer i tillegg.

9. Hvordan søker jeg om et usikret lån?

Det enkleste er å søke på nettet. Søker du med BankID, får du svar i løpet av minutter. Ofte trenger du bare å taste inn noen personopplysninger. Etter at søknaden er godkjent, kan du ha pengene på konto i løpet av noen få dager.

10. Hva er kredittsjekken og kredittvurderingen?

Kredittsjekken og kredittvurderingen er en kontroll av privatøkonomien din for å se om du har evne og vilje til å tilbakebetale lånet. Bankene ser typisk på din inntekt, formue, eventuelle betalingsanmerkninger, alder, forsørgeransvar og gjeld.

Det er i realiteten kredittsjekken og kredittvurderingen som bestemmer om du får lånet innvilget, lånebeløpets størrelse og lånevilkårene.

11. Kan jeg trekke fra lånekostnadene på skatten?

Ja, du kan trekke fra rentekostnader og etableringsgebyr.

12. Kan jeg angre på et lån uten sikkerhet?

Ja, det er 14. dagers angrerett på alle kredittavtaler i Norge, noe som inkluderer forbrukslån, kredittkort og andre typer av lån uten sikkerhet.

13. Hvilke krav må jeg oppfylle for å få et lån uten sikkerhet?

Selv om det er mange lånetilbydere som ønsker deg som kunde, er det likevel noen minstekrav du må oppfylle for å få lånesøknaden godkjent. Dette er minstekrav som at du må være over 18 år, være bosatt i Norge, være norsk statsborger, ha en form for inntekt og at du ikke har registrerte betalingsanmerkninger eller pågående inkassokrav.

Vilkårene for å få innvilget et forbrukslån eller kredittkort er generelt høyere enn kravene for å få et smålån.

14. Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort som du kan gjøre varekjøp med, men i motsetning til et debetkort, så kan du også bruke det til å låne penger.

Når du får kredittkortet tilsendt, får du samtidig en kredittgrense som du står fritt til å bruke. Kredittkortet har ingen fast nedbetalingsstruktur, så det eneste du trenger å betale er minimumsbeløpet (ofte 3-4 prosent av lånebeløpet) hver måned.

Hvis du betaler lånet tilbake før den rentefrie perioden er over ( 45 dager eller mer), er lånet gratis. Hvis ikke, må du betale dyre renter på 20-30 prosent rente.

15. Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet som du kan bruke på hva du vil. Du kan låne opptil 600.000 kroner som du så kan nedbetale over 1 til 5 år. Forbrukslån skiller seg fra andre typer lån ved at bankene ikke krever noe pant.

Nettavisen Lånehjelpen hjelper deg med å finne de billigste alternativene til lån uten sikkerhet.

Eff. Rente 16,24%, 65.000,- O/5 år, etabl. Geb. 900,- Totalt: 93.068,-

Redaksjonen i Bergensavisen har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet