Annonsørinnhold fra Norsk Tipping

Hva er dette?
 
 

De bruker tiden sin på å hjelpe rusavhengige i Bergen

Grasrotandelen og donasjoner bidrar til at de frivillige i Gateomsorgen Bergen hver fredag kan dele ut mat, klær og omsorg til vanskeligstilte mennesker.

Annonsørinnhold fra

 Det er rolig i gatene ved Damgårdsveien like under Strax-Huset. Som vanlig kan man høre den kjente lyden av regn som treffer våt asfalt. Klokken nærmer seg syv fredag kveld og et par biler begynner å rulle inn på parkeringen. Heidi stiger bestemt ut av en av bilene og begynner raskt å laste ut både mat, klær og hygieneposer sammen med de andre frivillige i Gateomsorgen Bergen. 

Dette er Grasrotandelen

 • Norsk Tipping gir hele sitt overskudd til samfunnsnyttige formål. Grasrotandelen gir deg som spiller mulighet til å bestemme hva deler av overskuddet skal gå til.
 • Blant mer enn 30 000 lag og foreninger over hele Norge, kan du velge én som skal få *syv prosent av summen du spiller for. Det koster deg ingenting ekstra, men kan ha stor betydning for laget eller foreningen du velger. Det påvirker ikke din spillinnsats, vinnersjanse eller premie.
 • Det er stor bredde i lagene og foreningene - du vil mest sannsynlig finne minst én organisasjon som betyr noe ekstra for akkurat deg. Du kan når som helst endre grasrotmottaker.
 • Fram til 1. september i år har det blitt utbetalt mer enn 459 millioner kroner til over 30 000 norske grasrotmottakere, og mer enn 1,2 millioner nordmenn har valgt en grasrotmottaker.

Gateomsorgen Bergen er én av over 30 000 frivillige organisasjoner som mottar støtte fra Grasrotandelen - en ordning der spillere hos Norsk Tipping kan velge en lokal forening som skal motta en sum som tilsvarer *syv prosent av spillinnsatsen. Grasrotandelen og donasjoner bidrar til at de frivillige i Gateomsorgen Bergen hver fredag kan dele ut mat, klær, omsorg og pleie til vanskeligstilte mennesker i samfunnet.

- Det kunne like gjerne vært meg

Heidi Helgøy har vært med på utdelingene siden organisasjonen startet opp. 

I det fjerne høres høylytt prating og gjenstander som sporadisk havner i bakken i den trange tunnelen, mens de frivillige begynner ferden opp mot kanskje Bergens mest beryktede undergrunn. Det er her de tilbringer tiden sin nesten hver fredag, og det er her de vil hjelpe de som trenger det mest. 

Bærende på mat og andre nødvendigheter forteller Heidi om sin oppvekst og hvorfor denne saken er så viktig for henne

- I min oppvekst på Askøy hadde jeg en skikkelig god vennegjeng som gjorde alt sammen, uten at det noensinne var noe tull. Miljøet jeg vokste opp i var helt normalt og det var ingenting som tydet på at det ville ende som det gjorde, sier hun.

Idet hun går inn i undergrunnen forteller hun at ikke endte like godt med alle vennene hennes.

- Dessverre så begynte noen av dem med narkotika og kom inn i et vanskelig miljø. Selv om jeg aldri prøvde noe og var heldig som ikke endte opp i det miljøet, kunne det like gjerne vært meg som hang i undergrunnen her og trengte hjelp. 

Heidi mener det er tilfeldigheter som gjør at en kan ende opp i miljøer med rus. Det føles godt for henne å kunne bidra til glede i en vanskelig hverdag. Selv får hun mange gode opplevelser gjennom utdelingene.

- Jeg får utrolig mye tilbake, og det gir meg masse energi. Menneskene vi møter er helt fantastiske og kunnskapsrike, og jeg har aldri følt meg noe annet enn trygg rundt dem.

Har behandlet seks overdoser

Oppe ved undergrunnen blir Heidi og de andre frivillige i organisasjonen møtt med smil, klemmer og varme ord. Maten blir raskt satt på bordet sammen med hygieneposene de har med seg. 

De sultne menneskene som raskt strømmer på viser at tilbudet er populært. Det er god stemning i undergrunnen, men leder for Gateomsorgen Bergen, Raymond Sæbjørnsen innrømmer at det ikke alltid er tilfellet. Ettersom menneskene som oppholder seg i undergrunnen ofte er rusavhengige har organisasjonen alltid med seg naloxon, som brukes som motgift ved overdoser.

- Jeg har vært med på å behandle hele seks overdoser på disse utdelingene, der flere av brukerne ikke hadde levd i dag om vi ikke hadde vært der, forteller Raymond.

Historien til lederen blir enda mer virkelig da det litt senere høres inne fra undergrunnen.

- Jeg setter skikkelig pris på det dere gjør for oss. Dere redder faktisk liv!

Se video om Gateomsorgen Bergen her:

Grasrotandelen får hjulene til å gå rundt

Grasrotandelen i Hordaland

 • Hordaland er det fylket som gir mest til grasrotmottakerne totalt.
 • I 2018 mottok lokale foreninger og lag i Hordaland til sammen mer enn 71,5 millioner kroner gjennom Grasrotandelen.
 • Fram til 1. september i år har Norsk Tipping-spillere bidratt med mer enn 50 millioner kroner til foreninger og lag i Hordaland.
 • I Hordaland er dette de mest populære grasrotmottakerne:
  Kattens Vern - kr 1 723 537 
  Brann Sportsklubben - kr 1 556 322
  Dyrebeskyttelsen Bergen - kr 1 545 964

Etter rundt en time i undergrunnen er all maten, hygieneposene, kaffen og klærne borte. De frivillige kan reise hjem igjen med en god følelse, vel vitende om at de har gjort dagen litt lettere for samtlige av dem som møtte opp. 

Alle de frivillige i organisasjonen var godt fornøyd med utdelingen.

På vei til parkeringsplassen forteller Raymond og Heidi om hvordan de får muligheten til å hjelpe de trengende hver eneste uke. De er avhengig av donasjoner fra næringsliv og privatpersoner. 

Takket være rundt 1,2 millioner grasrotgivere er Gateomsorgen Bergen én av rundt 30 000 ulike lokale lag og foreninger som får støtte gjennom ordningen drevet av Norsk Tipping. I 2018 ble 649 millioner kroner fordelt gjennom Grasrotandelen, og Gateomsorgen Bergen mottok 18 139 kroner. Hver krone betyr mye - den kan bidra til å mette en mage eller holde en kropp varm. 

- Donasjoner og midlene vi får av å være grasrotmottaker er det som får den ukentlige driften til å gå rundt. Det gjør til at hjulene ruller og går slik at vi kan fokusere på å hjelpe så mange som vi klarer. Vi har også oppgradert kvaliteten på utdelingene betraktelig etter at vi ble grasrotmottakere, forteller de frivillige. 

Om én uke samles de igjen til en ny runde med utdeling av mat, pleie og omsorg til de som trenger det aller mest. 

Les også disse sakene om flere lag og foreninger som er avhengige av lokal dugnadsånd og støtte fra Grasrotandelen:

 * Ved spill på Multix, Instaspill og Oddsen er grasrotandelen 14 prosent av spillinnsatsen etter fratrekk for gevinster. Dette beregnes hver dag, og fordeles til spillernes grasrotmottakere. Spillene fysiske Flaxlodd og Belago er ikke omfattet av Grasrotandelen. Flax spilles uregistrert og på Belago fordeles overskuddet via de lokala bingohallene.

Del artikkelen på Facebook