Annonsørinnhold i samarbeid med NAF Bergen og Omegn

Hva er dette?

 
 

Høstsjekk av bilen

I løpet av året arrangerer NAF Bergen og Omegn flere aktiviteter for sine medlemmer. Høst-sjekk av bilen har blitt et av mange populære tilbud.

Annonsørinnhold i samarbeid med NAF Bergen og Omegn

Av RUNE JOHANSEN

FYLLINGSDALEN: Lukten av kaffe og nystekte vafler har begynt å spre seg i lokalene på NAF-senteret i Fyllingsdalen. Det er onsdag kveld, og en god gjeng med tillitsvalgte kvinner og menn gjør seg klar til å ta i mot medlemmer som ønsker å få en høstsjekk av bilen sin.

– I kveld tilbyr vi gratis kontroll av dekk, bremser, lys og frontrute, forteller Liv Røssland, mens hun samtidig fyller mer vann på kaffetrakteren.

Til daglig er hun leder for NAF avdeling Bergen og Omegn. I kveld skal hun sørge for at det til en hver tid er nok kaffe til medlemmene som har tatt turen til stasjonen for å få sjekket bilen sin.

FINT TILBUD: Alf Kålås synes det er greit å få sjekket bilen for feil og mangler.

KARENE PÅ GULVET

Senterleder Kjell-Gunnar Valdersnes, bilteknisk konsulent Stian Bjørk og bilteknisk konsulent Kristoffer Hoshovde står klar på verkstedet når den første bilen ruller inn garasjeporten.

Alf Kålås er kommet for å få sjekket sin 12 år gamle Honda Civic. En bil han kjøpte for fem år siden.

– Det er greit å få tatt en sjekk før vinteren setter inn, sier Kålås.

Han har vært medlem i NAF i over 40 år, etter at han ble rekruttert av et annet NAF-medlem i 1976 på fergekaien i Granvin i Hardanger.

Resultatet etter at Valdernes og kollegaene har sjekket Civicen, er råd om å bytte til nye dekk, samt skifte bremseklosser.

VAFFELMAFIAEN

I butikklokalet på NAF-senteret i Fyllingsdalen er det rigget til med bord, servietter, syltetøy, røre og vaffeljern. Det er her bileierne bruker ventetiden mens bilen er inne til sjekk. De første "prøveeksemplarene" er allerede ferdig stekt. Litt svidd i kantene, men gysla gode.

Therese Flo øser nok en sleiv med vaffelrøre på det varme jernet.

– Vi prøver å lage en hyggelig ramme rundt arrangementer som dette. Da er kaffe og vafler obligatorisk, sier hun og smiler.

Og vaflene får bein å gå på utover kvelden.

RUTE: Andreas Grassi fra Riis bilglass reparerer skade på en frontrute.

FIKSET FRONTRUTER

God sikt i vintermørket krever en frontrute i god stand. I løpet av kvelden sjekket og reparerte leder Andreas Grassi fra Riis bilglass avdeling Kokstad, frontruten på flere biler.

– Steinsprutskader kan som oftest repareres, men hvis ruten er slitt må den skiftes. Dette er den tredje frontruten jeg skal fikse, sier han og drar fram mobiltelefonen.

Underveis tar han bilder av arbeidet. Dette gjøres i tilfelle forsikringsselskapet ønsker å se dokumentasjon, før de betaler for utbedring av skade som bileier har meldt inn.

– Det er blitt strenge krav når det gjelder hva forsikringen skal dekke, forklarer han.

FIKK BIL AV PAPPA

Bjørg og Charles Barton følger omhyggelig med på måleinstrumentet på veggen når Kjell-Gunnar Valderes tester bremsene på bilen deres.

– Jeg føler meg litt tryggere i trafikken etter å ha fått sjekket bilen av ekspertene fra NAF, sier Bjørg Barton og smiler. Hun er på stasjonen sammen med ektemannen Charles Barton.

Hun har vært medlem i NAF siden hun fikk sin første bil som 19-åring.

– Det var min far som kjøpte bilen til meg. En bilmodell produsert i Øst-Tyskland. Han hadde ikke førerkort, og jeg ble familiens sjåfør, minnes hun. I dag kjører ekteparet Barton en Nissan Note.

Når bilen deres kjøres ut fra verkstedet er det skiftet bremselyspærer i baklykt og i bremselyset over bakruten.

BREMSER: Bjørg og Charles Barton følger med på bremsetesten.
LYS: Bilteknisk konsulent Kristoffer Hoshovde skiftet pære og fikset kontakten på denne bilen.

SMÅ TING

Bilteknisk konsulent Kristoffer Hoshovde sier at NAF-medlemmene er folk som tar godt vare på bilene sine, og at det kun var mindre feil de fant i løpet av kvelden, der et tyvetalls biler ble kontrollert. Den største utfordringen de fikk var å løsne bremselyset på Bartons Nissan Note.

– Disse lysene er limt fast fra fabrikken og kan være vanskelig å få løsnet, sier han.

Da lampen ikke ville lyse, selv når ny lyspære var montert, måtte de i gang med feilsøking. Det viste seg at irr i en kontakt var problemet.

– Dette er en enkel sak å løse, sier Hoshovde og smiler.

Til sammen benyttet et 40-talls medlemmer seg av høstens bilkontroll på NAF-stasjonen i Fyllingsdalen.

NAF Bergen og Omegn

Del artikkelen på Facebook