L'INHUMAINE - 20/9 KL. 18:00

Torsdag 20. september kl.18:00-20:15
Cinemateket USF
Georgernes Verft, Bergen, NorwayÅpne kart
kart

L´inhumaine. Regi: Marcel L’Herbier. Frankrike 1924. Stumfilm. DCP 2t 15min.

Art deco på film

For Marcel L’Herbier var filmen den mest moderne av alle kunstarter, og i mange av filmene hans synes forsøkene på å bekrefte denne påstanden godt, ikke minst i L’inhumaine, Den umenneskelige. Filmen skulle være et utstillingsvindu for datidens strømninger i fransk kunst, og L’Herbier var faktisk veldig tidlig ute: L’inhumaine ble en slags forløper til den store verdensutstillingen «Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes», som da den ble arrangert et par år senere presenterte style moderne, senere kalt art deco, for hele verden.

L’inhumaines estetiske syntese av alt som var moderne og dynamisk kommer til uttrykk gjennom samarbeid med en rekke av datidens fremste kunstnere og arkitekter: Mest kjent er kubistmaleren Fernand Legér som stod for scenografien, men også arkitekten Robert Mallet-Stevens, designeren Pierre Chareau, moteskaperen Paul Poiret og filmskaperne Claude Autant-Lara og Alberto Cavalcanti hadde viktige roller i utformingen av filmens visuelle stil.

L’inhumaine oppsummerer slik de andre kunstartene, og L’Herbier tilfører også rent filmtekniske nyvinninger. Det som kjennetegnet den franske filmimpresjonismen på 20-tallet var først og fremst et ønske om å gjengi subjektivitet filmatisk, og det er viktig også for L’Herbier. Filmene hans skulle fremstille karakterenes inntrykk, drømmer og minner gjennom point-of-view bilder og utstrakt bruk av optiske virkemidler som dobbelteksponeringer, filtre og fokusforskyvninger.

For info om, og kjøp av, Cinematekets filmkort, se her.