THE MAKING OF JUSTICE - 17/3 KL. 17:00

Søndag 17. mars kl.17:00-18:00
Cinemateket USF
Georgernes Verft, Bergen, NorwayÅpne kart
kart

The Making of Justice. Regi: Sarah Vanhee. Nederland 2017. Nederlandsk tale, engelsk tekst. DCP, 1t.

Gratis med billett til Unforetold. Ellers Cinemateket-pris.

The Making of Justice er et intimt og sårt portrett av syv fengselsinnsatte dømt for mord. Gjennom samtaler med de innsatte gir Sarah Vanhee et innblikk i enkeltindivider som befinner seg i en umulig situasjon, og deres refleksjoner rundt straff og helbredelse. Filmen bærer med seg en lavmælt spenning som reiser spørsmål rundt straffesystemet og samfunnets syn på, og behandling av, de som levd på utsiden av loven.

I løpet av filmen diskuteres kriminalitet som en parallell virkelighet, hva rettferdighet egentlig er, og hvordan samfunnet ville sett ut om fengslene var mer humanistisk innrettet. Sammen med Vanhee utvikler de historier bygget på egne erfaringer, ideer og lyster. Vi tilskuere kan bare spekulere i om de bruker fiksjon som et middel til bekreftelse, overskridelse eller forandring av den situasjonen de befinner seg i.

«Rettsystemet er ikke synonymt med rettferdighet. Rettsystemet innebærer anvendelsen av visse regler, men rettferdighet er en menneskelig egenskap», sier en av dem. Bildet av den «kriminelle» er hele tiden uskarpt og tvetydig i filmen, både med hensyn til form og innhold; kamera er alltid noe ute av fokus, og filmskaperne og karakterene opptrer vekselsvis som anklagere og forsvarere.

På visningen 14. mars blir det kunstnersamtale mellom Sarah Vanhee og BIT Teatergarasjen etter filmen.

For info om, og kjøp av, Cinematekets filmkort, se her.