Gå til sidens hovedinnhold

Viser film som var forbudt i Norge: – Har svært grove voldsskildringer

Medietilsynet advarer. Bergen Filmklubb jubler.

For abonnenter

For på søndag kan du se «Ichi the Killer» på lerretet.

– Dette er en av filmene vi har ønsket å vise lenge, men det har vært vanskelig siden ingen har rettighetene i Norge. Vi har fått dem fra et selskap i Hongkong gjennom en lang prosess, forteller Kenneth Sjøvold i Bergen Filmklubb, og legger til:

– Det er sannsynligvis den eneste gangen noen får sett den i Bergen.


– Svært grove voldsskildringer

Den japanske filmen «Ichi the Killer» (2001), av regissør Takashi Miikes, handler om Yakuza-sjefen Anjo som har forsvunnet. Den psykisk forstyrrede Ichi tar opp kampen med Yakuzaen (mafiaen) i Japan, og etterlater stadig flere av medlemmene døde, oppstykkede og torturerte.

Voices Music & Entertainment AS distribuerte «Ichi the Killer» fra høsten 2007 for det norske markedet. Året etter la Medietilsynet ned et forbud mot omsetning i Norge.

Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, sier at «Ichi the Killer» ble forbudt den gang fordi Medietilsynet vurderte at filmen sannsynligvis var i strid med straffelovens daværende § 382 om spredning av voldsskildringer.

– De som vil se filmen må derfor være oppmerksom på at filmen har svært grove voldsskildringer, herunder seksualisert tortur og voldtekt, sier Sekkelsten.

Medietilsynet vurderer og setter aldersgrenser på 250–300 kinofilmer årlig. Men ingen filmer blir forbudt av Medietilsynet slik det var tidligere.

– Etter straffeloven kan filmer med seksuelt eller voldelig innhold være straffbart å tilgjengeliggjøre offentlig, det er egne paragrafer i straffeloven som regulerer dette. Den strengeste handler om materiale som viser overgrep eller seksualiserer barn.

7000 kroner for en visning

Tilbake til Bergen Filmklubb.

De har betalt 7000 kroner for enkeltvisningen. En billett koster 50 kroner, og salen rommer 120.

– Vi er superfornøyd med at vi skal vise den som non-profitt organisasjon, sier gjengen som utgjør styret i Filmklubben.

– Forstår dere hvorfor den ble forbudt i 2008?

– Ikke i det hele tatt om du tenker hva vi ser på HBO og Netflix for tiden. Det er tullete å lese begrunnelsen til Medietilsynet fra 2008 der det står at den er gjennomgående voldelig. Det er ganske normalt at en film er det, mener Sjøvold.

I år feirer Bergen Filmklubb 60 år. I den anledning blir det flere retrospektive filmvisninger, og utgivelse av et magasin der filmklubbens kamp med sensurmaktene i tidligere tiår, er blant temaene.

Tor Fosse, BIFF-sjefen, satt i styret i Bergen Filmklubb i 12 år og kan fortelle at de gjorde litt av hvert på den tiden.

Som da de i 1979 viste dokumentarfilmen «Et anstendig liv» av Stefan Jarl, som da var forbudt av Statens Filmkontroll.

– Vi søkte politiet om å få vise filmen og fikk avslag, men viste den likevel. Vi syntes det var absurd at vi ikke fikk vise en film om hvordan narkomane ble behandlet, og fikk en lege som arbeidet i feltet til å ha innledningen, forteller Fosse.

Det endte med bot. 1000 kroner per hode i styret til filmklubben.

– 12.000 kroner ble det. Vi lovde å aldri gjøre det igjen, søke politiet om tillatelse altså, ler Fosse og legger til at filmen siden har blitt vist for skoleklasser.

Fosse husker også at de viste klassiske «Life of Brian», som ble forbudt med begrunnelsen at filmen var blasfemisk.

– Men akkurat den viste vi med tillatelse, fordi vi kjørte en faglig debatt etterpå.