Gå til sidens hovedinnhold

Vises i Norge for første gang på seksti år

Fra fredag kan du for første gang se en kunstutstilling av Paul Cézanne i Norge. Det er Kode kunstmuseum som har fått æren.

For abonnenter

– Det er jo helt fantastisk. Som kunsthistoriker så blir du helt skjelven. Dette er jo verk som man har kjent til og lest om i mange år, som man vanligvis må til de store byene for å se, sier kurator for utstillingen, Line Daatland.

Den franske maleren, som gikk bort i 1906, har hatt en viktig rolle i kunsthistorien, og blir omtalt som en brobygger mellom impresjonismen og kubismen.

– Det som gjør Cézanne så viktig er at han omtrent revolusjonerte måten å tenke et bilderom på. Han brøt ned det enhetlige sentralperspektivet som hadde vært veiledende i kunsten siden renessansen, sier Daatland.

Et byttelån med London

Utstillingen «Paul Cézanne. Mesterverk fra The Courtauld» er et samarbeid mellom Kode og The Courtauld Gallery i London. Tanken om et samarbeid begynte å blomstre over en middag i London.

– Da kom det noen ideer. For det er en veldig spennende parallell mellom Samuel Courtauld som samler og Rasmus Meyer hos oss. Begge hadde en favorittkunstner; Cézanne hos Courtauld og Munch hos Meyer. Så nå byttelåner vi litt, sier Daatland.

Det vil si at flere Munch-malerier skal en tur til London i løpet av 2022.

To dager før åpningen har alle Cézannes malerier og tegninger fått sin plass på veggene. Det siste arbeidet som gjenstår er å stille ut arkivmateriale, som blant annet inneholder brev mellom Cézanne og en annen kunstner.

– Her forteller han om teorien sin og hva som er det viktigste for han. De skrev han et par år før han døde.

– Her er det en kvittering på det aller første bilde Samuel Courtauld kjøpte. Det var eid av en samler som var født og oppvokst i Bergen, sier Daatland som kan fortelle at flere av maleriene har hatt norske private eiere tidligere.

Ti av maleriene er lånt fra museet i London, mens to er lånt fra Nasjonalmuseet i Oslo. På spørsmålet om hva som er utstillingens høydepunkt, har Daatland vanskeligheter med å svare.

– Vi har jo de aller mest kjente verkene av Cézanne. Han er en veldig eksperimenterende kunstner og jobbet hele livet med å finne bedre måter å få verden til å bli levende i bildene på. Det er mange høydepunkter egentlig, sier hun og smiler.

Kommentarer til denne saken