Det ser ut som et påskebilde, en blid dame på ski i et strålende solskinn. Men så er det også påskestemning i den tyske VM-byen Oberstdorf, med 14 grader i skyggen midt på dagen onsdag.

Det er kanskje passelig for en relativt fersk skiløper fra solfylte Columbia, for det er der VM-debutanten Fiorella D’Croz Brusatin kommer fra. Men de siste årene har hun bodd på Sotra.

– Grunnen til at jeg flyttet til Bergen, er at jeg giftet meg med en colombianer som bor i Norge. Jeg var på jakt etter et sted hvor jeg kunne lære å ski, og så traff jeg mannen min. Han bodde i Norge og da klaffet alt, sier Brusatin til BA.

Det var TV 2 som først fortalte om hennes mildt sagt oppsiktsvekkende vei til VM på ski i Oberstdorf.

Veldig syk i seks år

– Jeg er tidligere triatlon-utøver, men så var jeg syk veldig lenge. Jeg var dårlig i seks år, og da jeg kom ut av det trengte jeg et nytt mål. Da var ski noe nytt, sier Brusatin til BA.

Hun led i disse årene av en depresjon som var så alvorlig at hun i lange perioder var sengeliggende.

Onsdag skinte den sprudlende colombianske damen i VM-løypene, med slalåmbriller på hodet! Det forklarer hun med at hun får tårer i øynene når hun kjører utforbakke.

Brusatin endte på 36.-plass av de 43 som kom i mål i onsdagens kvalifisering på 5 kilometer fri teknikk, og gikk altså ikke videre. Uten at det la noen demper på stemningen.

Grunnen til at 41-åringen først ble interessert i ski, ligger hos en landsmann fra Columbia.

– Jeg ble veldig inspirert av den første colombianske mannlig utøveren som stilte i langrenn i OL i Pyeongchang, sier hun om Sebastián Uprimny, som deltok på 15 kilometer fri teknikk i Sør-Korea i 2018.

Lærte seg ski innendørs

Selv har hun reist til det innendørs skisenteret SNØ på Lørenskog for å få trent nok på langrenn før mesterskapet. I tillegg blir det selvsagt skiturer når det lar seg gjøre hjemme i Bergen.

– Jeg bor jo i byen uten snø, men har fått øvd meg litt på Totland og på Fløyen. Jeg har reist mellom Bergen og Oslo det siste året for å kunne trene på SNØ. Det var der jeg lærte å gå på ski, sier hun, og forteller om enorm støtte fra sin trener østpå, Sindre Wiig Nordby.

– Det har vært et tøft år, med mye reising og trening. Nå er jeg veldig stolt av meg selv. Om du hadde spurt meg for et år siden om jeg skulle gjøre dette nå, ville jeg sagt nei. Jeg visste ikke hvordan å stå på ski, og i hvert fall ikke skøyte, ler hun.

Var i OL 2004 i triatlon

– Målet og drømmen er å delta i OL i Beijing i neste år. Da vil jeg bli den første kvinnen som har deltatt i både sommer og vinter-OL, sier Brusatin, som ble nummer 42 i triatlon i OL i Aten i 2004. Men nå er det en annen idrett som gjelder.

– Vi fikk et barn i mai 2019, første gang jeg sto på ski var jeg gravid. Når jeg tenker tilbake på det er det litt galskap!

– Jeg er takknemlig til min mann som har støttet meg både som partner og finansielt for at jeg skulle nå drømmen min. Jeg er her på grunn av ham, smiler Brusatin, som setter seg på flyet hjem til Bergen torsdag.