Gå til sidens hovedinnhold

VM-helten får selskap av enda en vossing på femmilen i Holmenkollen

Artikkelen er over 2 år gammel

Vossingen Vebjørn Turtveit (24) gleder seg til å gå femmilen i Holmenkollen med Sjur Røthe.

Turtveit er klar sitt andre forsøk på den tradisjonelle femmilen på lørdag. Sist gang 24-åringen var med der, var for fire år siden. Da ble det en 25.-plass.

– Det blir et blodslit, for jeg må innrømme at jeg trives bedre på en 15-kilometer enn en femmil. Likevel er det bedre enn sprint. Det er fellesstart, så jeg får henge på så lenge jeg klarer, ler Turtveit.

Nedturen

Etter en god sesongstart fikk vossingen seg en nedtur da han fikk gå verdenscupen på Beitostølen og Lillehammer før jul.

– Før nyttår følte jeg meg ikke noe bra, og da måtte jeg bestemme meg for å gjøre noe. Det ble noen harde prioriteringer, men det har lyktes, sier Turtveit, som slet med kyssesyken for to år siden.

Les også

Holunds bergenske mor jublet for VM-gull

 

I NM var det flere som la merke til ham. Først tok han en knallsterk 5.-plass på 15 kilometer klassisk, for så å gå en strålende førsteetappe for Voss på stafetten. Laget – der Sjur Røthe gikk den andre etappen – ledet til siste veksling. Avslutningen ble i tøffeste laget for ankermann og skiskytter, Thomas Fenne. Det ble ingen medalje på vossingene.

Inspirasjonen

Like før VM fikk Turtveit en ny sjanse i verdenscupen. Der leverte han karrierebeste med en 9.-plass i italienske Cogne på 15 kilometer klassisk. Det gjorde godt for selvtilliten, selv om flere fra verdenseliten uteble fra denne konkurransen for å forberede seg til VM.

Mesterskapet i Seefeld fulgte Turtveit på TV. Der fikk han se sambygdingen Sjur Røthe ta gull på 30 kilometer med skibytte, gull på stafetten og bronse på femmilen. Det ga inspirasjon.

Røthes gulloppskrift: Softisføre, spagetti og sjokolade 

– Det er klart, og det gir motivasjon. Det er ikke lenge siden Sjur slet med formen, og det har snudd fort for ham. Noe som viser hvor fort det kan snu i denne idretten, og at man kan lykkes. Selv om man har slitt før, sier Turtveit.

Lørdagens femmil går i klassisk stil.

– Jeg har tidligere vært best i fristil, men denne sesongen har mine beste prestasjoner kommet i klassisk stil, forteller han.

– Og så blir det veldig gøy å gå løp med Sjur igjen. Vi kjenner hverandre godt, og det er alltid litt ekstra når vi står på startstreken sammen, sier Turtveit.

Disse går verdenscupen i Holmenkollen

50 kilometer fellesstart klassisk stil menn lørdag:

Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen), Martin Johnsrud Sundby (Røa), Hans Chr. Holund (Lyn), Simen Hegstad Krüger (Lyn), Emil Iversen (Varden Meråker), Didrik Tønseth (Byåsen), Sjur Røthe (Voss), Martin Løwstrøm Nyengen (Lillehammer), Daniel Stock (Vadsø), Vebjørn Turtveit (Voss), Mikael Gunnulfsen (Ørn), Mathias Rundgreen (Byåsen), Thomas Bucher-Johannesen (Fossum), Mattis Stenshagen (Follebu), Johan Hoel (Åsen).

30 kilometer fellesstart klassisk stil damer søndag:

Therese Johaug (Nansen), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Ragnhild Haga (Åsen), Kari Øyre Slind (Oppdal), Silje Øyre Slind (Oppdal), Hedda Østberg Amundsen (Asker), Julie Myhre (Byåsen), Anna Svendsen (Tromsø), Marte Mæhlum Johansen (Østre Toten), Magni Smedås (Lillehammer), Martine Lorgen Øvrebust (Stordal), Marte Skaanes (Strindheim), Tiril Liverud Knudsen (Konnerud), Emilie Fleten (Gol).