Voldsom økning i hatkriminalitet

Vest politidistrikt offentliggjorde årsrapporten torsdag.

Vest politidistrikt offentliggjorde årsrapporten torsdag. Foto:

På ett år har politiet fått 82 prosent flere saker på bordet som handler om vold eller trusler med bakgrunn i rasisme eller homohat.

DEL

I 2018 hadde Vest politidistrikt 43 saker der personer var anmeldt for hatkriminalitet. Ferske tall fra politiets årsrapport for 2019 viser at det i fjor ble levert 78 anmeldelser for det samme.

Det er en økning på 82 prosent på bare ett år. Sammenlignet med 2017 er økningen for 2019 enda større - på hele 168,9 prosent, ifølge en pressemelding fra politiet.

Ukjent forklaring

Hatkriminalitet defineres som straffbare handlinger motivert av fordommer mot andres etnisitet, religion, legning eller funksjonshemming. Handlingene som anmeldes er som oftest vold eller trusler.

Ifølge pressemeldingen har politiet i 2019 hatt spesielt fokus på hatkriminalitet, noe som kan forklare økningen av antall anmeldelser. Økningen kan også skyldes feilregistrering og underrapportering i politiets registre, fordi tjenestepersonene ikke har vært gode nok til å registrere volds- og trusselhendelser som hatkriminalitet.

– Det er derfor ikke mulig å slå fast om den registrerte økningen på hele 168,9 prosent siden 2017 skyldes bedre rutiner for registrering hos politiet, at flere anmelder lovbrudd, at den faktiske kriminaliteten har økt, eller en kombinasjon av disse årsakene, heter det i rapporten.

Les også: 71-åring slipper å sone for å ha skrevet «korrupte kakerlakk» om somalisk kvinne

Pilene peker ned

Totalt ble det anmeldt 30.576 lovbrudd i Vest politidistrikt i fjor. Siden 2015 har kurven på anmeldelser vært fallende, og fjoråret er det laveste nivået på fem år.

Vinningskriminalitet ligger øverst på statistikken med 9800 anmeldelser, mens trafikklovbrudd ligger på andreplass med 5286 anmeldelser.

152 voldtektssaker ble registrert i fjor, en nedgang på elleve prosent siden 2018. Det er ikke mulig å si om nedgangen skyldes færre voldtekter, eller om færre har valgt å anmelde til politiet.

Artikkeltags